Doi consilieri PSD din Coteana, în vizorul ANI. A fost sesizat parchetul, în cazul fostului primar din Scornicești

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate, conflict de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 26 de aleși locali. Printre ei se află și doi consilieri din cadrul Consiliul Local Coteana, dar și fostul primar din orașul Scornicești, Ioan Prioteasa.

În cazul fostului edil, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru că există indicii că acesta ar fi semnat o serie de documente cu privire la o firmă, ce era administrată de soția sa. Astfel, fostul primar ar fi creat un avantaj patrimonial de aproape 20.000 de lei.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către PRIOTEASA  IOAN  a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul penal, întrucât, a semnat o serie de documente cu privire la societatea comercială în cadrul căreia soția acestuia deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator, creând astfel un avantaj patrimonial pentru societate în sumă de 19.480 Lei”, arată ANI.

Gheorghe Vlad și Constantin Țancu, consilieri PSD în cadrul Consiliului Local al comunei Coteana, au intrat în vizorul ANI pentru conflict de interese administrativ.

„În perioada exercitării mandatului 2020 – 2024, a participat la deliberarea și adoptarea unei Hotărâri a C.L privind stabilirea impozitelor și taxelor locale precum și a taxelor speciale pentru anul 2021 fără a anunța la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl avea în problema respectivă, deși avea posibilitatea să anticipeze că o decizie prin care s-ar aproba anularea taxelor pentru utilajele agricole prezintă un avantaj pentru sine, acesta deținând mai multe utilaje agricole. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70 şi 71 din Legea 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019”, a anunțat ANI în cazul celor doi consilieri locali.

Potrivit primarului din Coteana, Ionuț Dima, cei doi consilieri PSD sunt cercetați de ANI în urma unor reclamații depuse de consilieri PRO România, însă este convins că situația va fi clarificată.

„ANI face cercetări în urma unor sesizări depuse de consilierii PRO România, însă cei doi nu vor avea probleme, pentru că acel act nici nu a fost aprobat. Actul privind taxele locale nu a mai fost supus la vot, noi am trimis documentele către ANI”, a spus Ionuț Dima.

Marian Stoichicescu, consilier PRO Români în cadrul Consiliului Local Coteana, neagă că i-ar fi pârât la ANI pe cei doi colegi. Mai mult de atât, acesta susține că niciun alt consilier de la PRO România nu ar fi făcut acest demers.

foto: Primăria COTEANA