VIDEO. Protest la ALRO. Lider de sindicat, în lacrimi: „Situația este gravă, sunt oameni care vor rămâne fără locuri de muncă”

Aproximativ 400 de angajați de la Alro Slatina au protestat joi, 30 decembrie, în fața întreprinderii. Oamenii și-au strigat nemulțumirile, după ce conducerea uzinei a decis închiderea a 60 la sută din capacitatea de producție, în contextul scumpirii energiei electrice. Alături de aluminiști, la protest au mai fost și angajați de la Altur, TMK și Prysmian, companii ce vor fi și ele afectate de închiderea celor trei hale de electroliză.

Liderul Sindicatului Liber Aluministul, Constantin Popescu, a declarat că situația este gravă, pentru că oamenii își vor pierde locurile de muncă. Popescu a izbucnit în lacrimi, spunând că plânge pentru că este afectat de situația de la Alro, în contextul în care are patru decenii petrecute în întreprinderea simbol a Slatinei.

 „Situația este foarte gravă, sunt oameni care vor rămâne fără locuri de muncă, copiii lor vor rămâne fără încălțăminte, bătrânii lor vor rămâne fără medicamente, vor rămâne fără apartamente, fără gaze, fără lumină, fără apă, nu vor rămâne cu nimic. O să vedeți cum se va depopula acest oraș. De ce plâng…plâng că mă doare, am 40 de ani în această întreprindere. Nimeni nu o să poată să oprească ceea ce am început. Le transmitem guvernanților că, dacă ei nu vin aici, ne vom duce noi peste ei, indiferent care va fi prețul pe care îl plătim. Nu o să ne oprim aici. Nu am primit niciun răspuns la adresele pe care le-am făcut, se pare că domnului prim-ministru i s-a rupt penița de la stilou… Aceștia sunt oamenii care conduc astăzi România, nu le pasă de români. Sunt puși acolo să distrugă. Ne iau energia din țara noastră și o dau în Occident, ca ăia să producă, cei din Occident să aibă liniște socială, iar noi să ne trimitem oamenii să le șteargă la fund bătrânii, să-i trimitem slugi și sclavii Occidentului” a declarat liderul Sindicatului Liber Aluministul, Constantin Popescu.

Dacă Alro va închide trei hale de electroliză, așa cum a anunțat în urmă cu câteva zile, și alte companii vor fi grav afectate. Liderul de sindicat a precizat că sunt în pericol 30.000-40.000 de locuri de muncă.

„Nu se va închide doar Alro, se va închide și Altur, și Prysmian, este vorba despre transportatorii locali ce cară aluminiul, sunt transportatori pe calea ferată…Vorbim de 30.000-40.000 de locuri de muncă, poate nu vă vine să credeți, dar aceasta este adevărul. Sunt partenerii străini care sunt îngrijorați, sunt cei care fac construcții de mașini, aparatură electronică, toți sunt îngrijorați, pentru că îi vor băga și ei în restructurări, vor băga oamenii în șomaj și vor închide capacități”, a adăugat Constantin Popescu.

Protestatarii au anunţat că vor continua acţiunile de săptămâna viitoare, la Bucureşti, în faţa Guvernului şi Parlamentului.

„Concluzia a fost următoarea: ca de săptămâna viitoare, pe un program bine stabilit, să mergem în faţa Guvernului şi a Parlamentului României, să-i întrebăm pe conducătorii noştri, pe care prin votul nostru i-am trimis acolo, ce au de gând cu noi, cu dumneavoastră, cu soarta noastră? Să transforme Oltul în Valea Jiului?„, a spus liderului Filialei Olt a Cartel Alfa, Cristel Ioţu.

Pe pancartele afișate de protestatari stătea scris: „stop mafia energiei”, „salvați industria aluminiului”.