Patru centre de evaluare pentru pacienții cu forme ușoare COVID la Slatina, Caracal, Balș și Corabia. Manager: Așteptăm protocolul

Autoritățile centrale au anunțat centre de evaluare pentru pacienții cu forme ușoare COVID peste tot în țară. Potrivit prefectului de Olt, Florin Homorean, județul va avea patru astfel de centre, ce vor funcționa în cadrul spitalelor din Slatina, Caracal, Corabia și Balș.

Reprezentanții unităților medicale din Olt caută soluții pentru înființarea acestor centre și pentru asigurarea personalului medical.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Slatina a identificat mai multe spații, urmând ca acest centru de evaluare să funcționeze în Blocul Medicală, unde sunt tratați pacienții confirmați cu SARS-COV2. Purtătorul de cuvânt al spitalului din Slatina, medicul Florin Popa, a precizat că măsura va avea un impact pozitiv asupra Unității de Primiri Urgențe, pacienții non-COVID urmând să beneficieze de servicii medicale mult mai repede.

„Se caută un spațiu, probabil că va fi în Blocul Medicală. Au fost identificate mai multe spații, o să vedem ce se va decide. Este nevoie și de relocarea personalului medical, doctori, asistenți. Aici vor fi tratați pacienții cu forme ușoare și medii, asigurați sau neasigurați, cu bilet de trimitere sau fără. Pacienții asimptomatici vor fi monitorizați de către medicii de familie. Cel mai mare avantaj este că se degrevează UPU, nu se mai blochează arii din UPU pentru pacienții confirmați cu SARS-COV2. Pacienții non-COVID vor avea acces la servicii medicale mai repede. Așteptăm actele normative și îi vom da drumul pe cât de repede posibil”, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Slatina, chirurgul plastician Florin Popa.

Se caută soluții pentru înființarea acestui centru și la Spitalul Municipal Caracal.

„Lucrăm la înființarea centrului, am fost în videoconferință cu ministrul zilele trecute, ne-a dat indicații. S-ar fi dorit să fie în Ambulatoriu, doar că nu avem posibilitatea să-l facem aici, pentru că este nevoie de paturi și de un circuit separat. Atunci o să-l facem pe Secția de Boli Infecțioase, pentru că mai avem o altă intrare, cu toalete. Așteptăm protocolul ministerului”, a spus managerul unității medicale din Caracal, medicul Liviu Radu.

Din primele informații, pacientul care suspicionează că este infectat cu virusul SARS-COV2 merge la medicul de familie. Acesta îl va testa iar, în cazul unui rezultat pozitiv, pacientul se prezintă într-un astfel de centru de evaluare, unde este văzut de către un specialist, care stabilește și o schemă de tratament. Toate detaliile despre modul cum va funcționa măsura anunțată vor fi cunoscute după aprobarea protocoalelor.