Desființarea SIIJ, vot final în Senat. Voiculescu: A fost rezolvată cea mai urgentă problemă a sistemului judiciar

Senatul a adoptat luni, 28 februarie, în calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului României privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), prin care Direcția Națională Anticorupție este scoasă din ecuație. Astfel, dosarele privind presupusele fapte de corupție săvârșite de magistrați vor fi instrumentate de către Parchetul General și de parchetele curților de apel.

Senatorul de Olt, Liviu Voiculescu, a precizat că a fost rezolvată o problemă destabilizatoare din sistemul juridic românesc.

„PNL a reuşit să desfiinţeze Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), aşa cum şi-a asumat. Senatul, ca și cameră decizională, a acordat luni, în plen, votul final pentru desființarea secției, rezolvând astfel cea mai urgentă și mai destabilizatoare problemă a sistemului judiciar din România. Este un moment important pentru Justiţie, un pas decisiv în respectarea recomandărilor GRECO, ale Comisiei de la Venetia şi mai ales MCV, care fac referire la desființarea SIIJ. De altfel, ultimul Raport MCV din luna iunie anul trecut, precizează că SIIJ este un motiv serios de îngrijorare, arătându-se că »gestionarea eficace a unor dosare de corupție la nivel înalt continuă să fie afectată de activitatea SIIJ, care intervine în continuare în dosarele de corupție la nivel înalt în curs de instrumentare de DNA și să provoace întârzieri care riscă să afecteze aceste dosare». Următorul pas va fi repararea pachetului de legi din justiție”, a spus parlamentarul de Olt, Liviu Voiculescu.

sursa foto:facebook