Fermier din Olt: „Carnea de miel va fi mai scumpă cu 40 la sută. Deja se fac contracte pentru export cu 19-20 de lei, în viu”

Cinci săptămâni mai sunt până la Paște, iar crescătorii de animale din Olt au anunțat că prețul cărnii de miel va crește cu 40 de procente. Fermierii spun că cerealele s-au scumpit și nu mai pot vinde la prețul de anul trecut. Astfel, un kilogram de carne de miel-tăiat va ajunge la 30 de lei, iar în viu-20 de lei pe kilogram. 

Traian Gârtan, președintele Crescătorilor de Animale din Slătioara-Olt, a spus că se fac deja contracte pentru export cu 19-20 de lei, în viu. Tot ce nu se vinde în țară, va merge peste hotare, unde cererea este mare.

„Carnea de miel va fi mai scumpă cu 40 la sută față de anul trecut, pentru că și cerealele s-au scumpit. Costurile pentru fermieri au crescut. Anul acesta va fi 19-20 de lei în viu pe kilogram, 30 de lei pe kilogram tăiat. Anul trecut, a fost 15-16 lei în viu și 20-21 lei kilogramul-tăiat. Măcar fermierul să-și scoată ce a băgat. Nu are cum să mai vândă la prețul de anul trecut, se închid fermele. Deja se fac contracte pentru export cu 19-20 de lei în viu, nu vom reuși să-i vindem în țară, îi dăm la acest preț în afară. Oamenii nu prea fac rezervări, nu își mai permit, vom avea trei-patru familii pe un miel, îl vor împărți în familie, între copii, părinți. Mieii sunt mari în acest an, pentru că Paștele este în aprilie și rasele sunt de carne, au o creștere mai rapidă”, a spus Traian Gârtan, președintele Crescătorilor de Animale din Slătioara-Olt.

Fermierii olteni își doresc ca toate centrele temporare de sacrificare ce funcționau în județ să fie redeschise, după ce în ultimii doi ani au stat închise din cauza pandemiei. Crescătorii de animale sunt convinși că oamenii își vor putea achiziționa miel din aceste centre cu un preț mai mic față de cel din supermarketuri.

„Noi sperăm să se deschidă punctele de sacrificare ce au funcționat până acum doi ani. Cred că Osica sigur se va deschide, primăriile care au puncte de sacrificare se vor ocupa și le vor deschide anul acesta. Este bine pentru consumator, pentru că la supermarket nu îl vor găsi sub 40 de lei pe kilogram, tăiat. Cred că fermierul îl va da cu 30-32 de lei pe kilogram, tăiat”, a adăugat Traian Gârtan.

sursa foto: madr.ro