Trei olteni, diagnosticați cu virusul gripal tip A, la Spitalul Slatina. Sunt sute de pacienți cu viroze și pneumonii

Trei olteni, cu vârste cuprinse între 2-61 de ani, au fost confirmați cu gripă sezonieră, săptămâna trecut. Aceștia s-au prezentat la Spitalul Județean de Urgență Slatina cu simptomatologie specifică, fiind confirmați cu virusul gripal tip A de către specialiștii Institutului Cantacuzino București.

Totodată, s-au înregistrat peste 500 de cazuri de infecții respiratorii și 229 pneumonii.

„În săptămâna 14-20 martie 2022, la nivelul județului Olt s-au înregistrat 571 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 17 internări, 229 cazuri de pneumonii, cu 51 internări, și trei cazuri de gripă sezonieră, pacienți cu vârste cuprinse între 2- 61ani, două cazuri din mediul rural, un caz din mediul urban. Cele trei cazuri s-au prezentat la SJU Slatina cu simptomatologie compatibilă cu gripa, motiv pentru care s-au recoltat probe pentru investigarea cazurilor cu laboratorul. Persoane nu erau vaccinate antigripal în sezonul rece 2021/ 2022. În urma rezultatelor emise de laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino București, cele trei cazuri au fost confirmate cu virus gripal tip A”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

În Depozitul Antiepidemic al DSP Olt au intrat 41.330 doze de vaccin gripal tetravalent (produs biologic monodoză cu patru valențe VAXIGRIP TETRA). Din cantitatea distribuită unităților medicale vaccinatoare, până în prezent s-au administrat 35.167 doze.

Potrivit DSP Olt, vaccinare antigripală poate fi efectuată concomitent cu vaccinarea anti- Covid 19. Dacă cele două produse nu au fost administrate simultan, nu se impune un interval minim între cele două administrări.

Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.

Pentru limitarea răspândirii infecțiilor virale, inclusiv gripa, DSP Olt recomandă:
– Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave;
– Purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea bolilor respiratorii;
– Folosirea batistei de unică utilizare;
– Respectarea măsurilor de igienă individuală – spălarea pe mâini cu apă și săpun ori de câte ori este nevoie;.
– Respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe;
– Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului.
– Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
– Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/
simptome compatibile cu gripa.