Zeci de lucrări de la Evaluarea Națională, anulate la Școala nr. 3 Slatina, pe motiv că nu au fost numerotate. Părinții au făcut sesizări la TELVERDE

45 de lucrări de la proba scrisă la Limba și Literatura Română din cadrul Evaluării Naționale, ce aparțin elevilor de la Școala nr. 3 Slatina, județul Olt, au fost anulate marți, 14 iunie, pe motiv că foile de concurs nu au fost numerotate. Practic, toate lucrările elevilor de la această școală ce au susținut prima probă au fost anulate, copiii primind altele. Fiecare pagină a lucrării de concurs ar fi trebuit să fie numerotată din aplicație.

Elevii spun că la mai bine de o jumătate de oră de la începerea examenului, au fost nevoiți să predea lucrările de concurs, pentru că profesorii din Comisia de Concurs de la Școala nr. 3 Slatina au observat că foile de concurs nu sunt numerotate, primind apoi altele. Astfel, au fost nevoiți să copieze pe noua foaie de concurs tot ce scriseseră pe foaia de concurs ce a fost anulată.

Directorul Școlii nr. 3 Slatina, Denisa Maican, a precizat că eroarea a fost sesizată după cel mult 15 minute, iar elevilor le-au fost schimbate foile de concurs cu unele numerotate. Totodată, acestora li s-a prelungit timpul de examen și nu au avut niciun prejudiciu.

„Nu li s-au luat lucrările după o oră de concurs, ci după 10 minute, cel mult 15 minute, pe motiv că nu se printase numărul paginii, 1, 2, 3. Au fost 10 minute, maximum un sfert de oră și li s-a prelungit corespunzător timpul. Când s-a făcut printarea am observat că nu sunt numerotate, am sunat la Comisia Județeană, au venit de la ISJ Olt, și am schimbat lucrările. Nu aveam cum să le vedem! Nu știu de ce părinții sunt nemulțumiți, că elevii nu au avut niciun prejudiciu. Copiilor li s-a prelungit timpul proporțional cu timpul pe care s-a considerat că l–au pierdut, apucaseră să scrie în colțul de sus, colțul de identificare. Toate lucrările au fost anulate, toate, fiecare pagină în parte, pentru că li s-au dat alte foi. Ce vi se pare ceva așa extraordinar!? Eu am sesizat acest aspect și s-a luat această decizie, a venit monitorizarea aici, nu văd ce atâtea discuții! Am anulat toate lucrările, pentru că li s-au dat alte broșuri, a fost o chestiune de 10-15 minute. S-a anunțat din momentul în care am văzut acest lucru și s-a hotărât asta. Nu a fost niciun prejudiciu pentru copii. A fost ca și când ar fi scris de pe ciornă. Nu li s-a luat niciun minut din cele două ore de examen! Aveau pe ciornă, nici nu apucaseră să transcrie! Au fost 50 înscriși și au venit 45, cinci au fost absenți”a spus directorul Denisa Maican.

Nemulțumiți de situația ce s-a creat, mai mulți părinți au făcut sesizări la TELVERDE.

Reprezentanții ISJ Olt nu au dorit să comenteze incidentul, spunând că nu cunosc situația.

Potrivit ISJ Olt, în județul Olt au fost organizate 75 de centre de examen în care au susținut proba scrisă 2 718 candidați. Astfel, nu s-au prezentat la examen 341 de candidați, adică 11,15 la sută.

Nu au fost eliminați candidați pentru tentativă de fraudă.

Subiectul și baremul de corectare pentru proba de Limba și literatura română vor fi publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15.00.

Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie 2022.