Slatina, din nou capitala „Călușului Românesc”. Profesorul Brăileanu: „Suntem un exemplu de bună practică”

Slatina este din nou capitala călușului, zilele acestea fiind organizată cea de a XXII-a ediție a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc”. Concursul a debutat joi, 23 iunie, când cete de călușari, căiuți și călușeri din Olt, alte județe din țară, dar și ansambluri folclorice din străinătate, invitații speciali din acest an fiind din Republica Moldova și Slovacia, au colindat până după ora prânzului trei mari instituții publice din Slatina. Peste 2.000 de copii și tineri sunt zilele acestea la Slatina pentru a duce tradiția mai departe..

Ansamblurile de călușari au ajuns joi dimineață, 23 iunie, în curtea Inspectoratului Școlar Județean Olt, unde au fost întâmpinați de reprezentanții instituției, fiind prezentate câteva dansuri, ce au fost aplaudate la scenă deschisă de toți cei prezenți.

Călușarii au mers apoi la Primăria Slatina, unde au fost întâmpinați de primarul municipiului, Emil Moț, și viceprimarul, Alexandru Berechet.

Edilul Slatinei, Emil Moț, a precizat că ediția din acest an va fi cu totul deosebită.

„Va fi ceva deosebit. În fiecare an, organizăm călușul la Slatina, de fapt organizăm acest concurs pentru copilașii care îndrăgesc muzica populară, dansul popular. Este a XXII-a ediție a acestui festival. Sunt formații de copii și din țară, și din străinătate, eu zic că am reușit să strângem topul formațiilor de copii, o să fie distracție, voie bună. Îi invit pe toți slătinenii să fie alături de acești copilași!”, a spus edilul Emil Moț.

După vizita de la Primăria Slatina, călușarii și îndrumătorii lor au ajuns în parcarea din fața Consiliul Județean Olt, unde au fost întâmpinați de președintele Marius Oprescu și de cei doi vicepreședinți: Ionuț Ivan și Virgil Delureanu.

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că interesul pentru acest festival a crescut de la an la an, la această ediție fiind prezente 85 de formații.

„După doi ani de pandemie în care a afectată atât viața socială, cât și cea artistică, mai ales cea artistică, iată că Slatina devine pentru a XXII-a oară capitala călușului românesc. Interesul pentru acest festival este din ce în ce mai mare. Avem și anul acesta peste 2.000 de participanți. Vă invităm să vedeți coregrafia! Avem 70 de formații din județul Olt și 15 formații din țară și străinătate, joi au fost prezenți dansatori din Slovacia și Republica Moldova. Le spun tuturor bun venit și le urez succes. Felicit organizatorii pentru că reușesc an de an să creeze din acest festival de la Slatina un brand și reușesc să ducă mai departe tradiția călușului oltenesc”, a spus șefu CJ Olt, Marius Oprescu.

Profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran”, principalul organizator al evenimentului cultural artistic de la Slatina, speră ca slătinenii să fie prezenți într-un număr cât mai mare în Parcul Tineretului pentru a urmări spectacolele ce vor avea loc în aer liber până la finalul săptămânii, urmând să fie pus în scenă tabloul coregrafic „Hora Oltenească!”, la care vor participa peste o mie de copii și tineri.

„Sunt convins că slătinenii vor fi din nou alături de noi, vor fi spectacole pregătite de ansambluri din județul Olt, dar și cele din străinătate, copiii sunt bucuroși că pot participa. În județul Olt, cultura tradițională este la ea acasă, suntem un exemplu de bună practică, lucru confirmat și de colegii care participă la manifestările noastre, chiar au preluat din exemplele din județul Olt. Este o echipă coordonată de CJ Olt, aici includem instituțiile de cultură, primăriile, școlile, iar acest lucru se vede”, a spus profesorul Brăileanu.

Momentele artistice au fost oferite joi, 23 iunie, de Fanfara „Rotaria” din Vaslui, județul Vaslui; Ansamblul Folcloric „Moineșteanca” din Moinești, județul Bacău; Formația de călușeri „Colibița” din Bistrița Bîrgăului, județul Bistrița Năsăud; Ansamblul Folcloric „Stejărelul” din Darabani, județul Botoșani; Ansamblul Folcloric „Ghiocelul” din Călărași, județul Călărași; Formația de căiuți din Balușeni, județul Botoșani; Ansamblul Folcloric „Dorulețul” din Tulcea, județul Tulcea; Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor” din Vatra Dornei, județul Suceava; Ansamblul de călușeri din Rășinari, județul Sibiu; Ansamblul „Moștenitorii” din Nisporeni, Republica Moldova; Ansamblul Folcloric pentru copii „Ondalik” din Dapalovce, Slovacia; Formațiile de călușari „Hora florilor” din Osica de Jos și „Plaiurile Oltețului” din Osica de Sus, ultima formație de călușari fiind cea care în anul 2019, când a avut loc ultima ediție a concursului de dinainte de pandemia COVID-19, a câștigat marele trofeu.

Program:
Joi, 23 iunie
-ora 17,30 – 18,00 – Organizarea formaţiilor pentru parada portului popular – Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor
-ora 18,10 – 18,50 – Parada portului popular pe traseul: Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor – Magazinul Winmarkt (Oltul)- B-dul A.I.Cuza – Parcul Tineretului
-ora 18,50 – 19,00 – Pregătirea pentru festivitatea oficială de deschidere
-ora 19,00 – Tabloul coregrafic ”Hora oltenească !” în cadrul festivității de deschidere oficială a celei de-a XXII-a ediții a Concursului Național ”Călușul Românesc” – Parcul Tineretului Slatina
-ora 19,30 – Spectacol-concurs pe scena construită în aer liber, Parcul Tineretului

Vineri, 24 iunie
– ora 09,30 – 11,00 – Spectacol-concurs pe scena construită în aer liber, Parcul Tineretului
– ora 11,30 – 12,00 – Întâlnirea festivă a reprezentanților tuturor formațiilor invitate cu oficialitățile județului, în Sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Olt
– ora 17,00 – Spectacol-concurs pe scena construită în aer liber, Parcul Tineretului

Sâmbătă, 25 iunie
-ora 09,00 – 12,00 – Spectacol-concurs pe scena construită în aer liber, Parcul Tineretului
-ora 18,00 – Festivitatea de premiere – Gala laureaţilor

Duminică, 26 iunie
– ora 09,00-12,00 – Vizite la edificii culturale din județul Olt pentru formațiile din țară
– ora 19,30 – Spectacol demonstrativ susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist ”Doina Oltului”

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, alături de directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran”, Ilie Brăileanu