Director DAJ Olt: Fermierii din județ nu sunt afectați de secetă

Fermierii din județul Olt nu sunt afectați de secetă, dovadă că la Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Olt nu a fost depusă nicio înștiințare. Autoritățile au prelungit termenul pentru depunerea înștiințărilor scrise privind culturile afectate de lipsa precipitațiilor până la 1 august.

Directorul DAJ Olt, Gabriela Andronie, a precizat că fermierii olteni nici nu ar fi avut motive să se plângă că le sunt calamitate culturile, pentru că în zonă au căzut precipitații, în ultima perioadă.

„Nu au fost depuse cereri la noi privind seceta, ceea ce înseamnă că fermierii din județul Olt nu sunt afectați de secetă. Nu au fost raportate culturi calamitate de secetă. Culturile arată bine până acum și nu au avut ce să depună. La noi a mai și plouat, să vedem ce va fi de acum înainte, pentru că se instalează canicula. Termenul de depunere a cererilor pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică a fost prelungit până pe 1 august. Fermierii din Moldova sunt afectați, pentru cei din această zonă s-a prelungit perioada. La noi nu sunt probleme, nu s-au plâns fermierii”, a spus directorul DAJ Olt, Gabriela Andronie.

Potrivit MADR, pentru culturile din anul 2022, depunerea înștiințărilor scrise, de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav, se poate realiza până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.

Procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.

Totodată, autoritățile au anunțat că rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 30 august 2022 inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricol.

sursa foto:madr.ro