21 de medicamente noi, pe lista celor compensate. Opt tratamente sunt pentru pacienții diagnosticați cu afecțiuni oncologice

21 de medicamente noi au fost introduse pe lista celor compensate, acestea fiind necesare pacienților cu afecțiuni oncologice, Parkinson, insuficiență cardiacă, boli endocrine și metabolice, afecțiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar și amiotrofie spinală musculară.

Noua listă intră în vigoare de la 1 decembrie 2022.

„În vederea creşterii accesului pacienţilor la tratamente inovative, a fost extinsă lista medicamentelor compensate. Astfel, prin Hotărârea de Guvern din 2noiembrie 2022, un număr de 21 de molecule au fost introduse în Lista care cuprinde denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate”, au transmis reprezentanții CAS Olt.

Din cele 21 de medicamente, opt sunt pentru pacienții diagnosticați cu cancer.

„Cele mai multe medicamente nou introduse în listă, respectiv opt, sunt destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite intră în vigoare de la 1 decembrie 2022”, se mai arată în comunicatul citat.