Președintele Comisiei pentru Agricultură, deputatul Florin Barbu: „Taxe vamale pentru cerealele din Ucraina care se vând în România”

Președintele Comisie pentru Agricultură din Camera Deputaților, deputatul Florin Barbu, spune că protestul fermierilor români este îndreptățit. Parlamentarul oltean a declarat că ridicarea taxelor vamale pentru produsele din Ucraina a avut un efect negativ asupra fermierilor din statele regiunii.

Acesta a precizat că fermierii români au fost puși în imposibilitatea de a-și valorifica producțiile și solicită reintroducerea taxelor vamale.

„Taxe vamale pentru cerealele din Ucraina care se vând în România. Protestul fermierilor români față de sprijinul insuficient decis de Comisia Europeană pentru pierderile înregistrate de aceștia ca urmare a afluxului de cereale ucrainene este îndreptățit.

Este din ce în ce mai evident că Decizia Comisiei Europene de a ridica taxele vamale pentru produsele provenite din Ucraina a generat efecte negative tuturor statelor din regiune. Cerealele provenite din Ucraina au provocat blocaje comerciale, au destabilizat piața, au generat prăbușiri ale prețurilor, punând fermierii români în imposibilitatea de a-și valorifica producțiile.

Este timpul ca taxele vamale să fie reintroduse și să permitem cerealelor și produselor ucrainene doar tranzitarea teritoriului României în drumul lor către țări terțe.

România va continua să sprijine Ucraina până când va câștiga războiul declanșat de Rusia, însă avem datoria să ne protejăm fermierii și procesatorii!

Partidul Social Democrat va continua să sprijine fermierii români și producția românească, mai ales în aceste perioade complicate pe care cu toții le traversăm”, a spus Florin Barbu, președinte Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice din Camera Deputaților.

Ample acțiuni de protest au fost organizate vineri, 7 aprilie, în toată țara, fermierii ieșind cu tractoarele pe străzile din marile orașe. 65 de tractoare și alte utilaje agricole s-au deplasat cu viteză redusă vineri, 7 aprilie, în Slatina. O coloană de utilaje a intrat în Slatina dinspre Brebeni, iar alta dinspre Valea Mare, joncțiunea fiind făcută în sensul giratoriu de la Gara Slatina.

Fotografie de la protestul din Slatina, vineri, 7 aprilie.