Șase persoane lucrau la negru într-un restaurant din Slatina

Inspectorii din cadrul ITM Olt au identificat, în urma controalelor efectuate în octombrie, șapte persoane care desfășurau muncă nedeclarată.

Astfel, șase persoane lucrau la un angajator din Costeşti, un restaurant cu punct de lucru Slatina, și o persoană la un angajator din Tufeni, cu domeniu de activitate transporturi.

„În luna octombrie 2023, inspectorii de muncă au identificat 7 persoane care desfășurau muncă nedeclarată (6 persoane la un angajator din Costeşti, punct lucru Slatina – restaurante, 1 persoană la un angajator din Tufeni – transporturi), celor 2 angajatori care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 140.000 lei.

De asemenea, în cursul lunii trecute, au fost comunicate instituției noastre un număr de 9 evenimente, soldate cu 9 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă”, se arată într-un comunicat al ITM Olt.

În luna octombrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 219 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 299 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:

-neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă;

-neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;

-netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a   contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;

-neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;

-neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;

-neefectuarea controlului medical periodic.

„Pentru cele mai grave s-au aplicat 134 sancțiuni, din care 122 avertismente și 12 amenzi în valoare totală de 192.000 lei”, a mai arătat sursa citată.