44 de probe de legume si fructe importate din Turcia, Egipt, Polonia, Africa de Sud, Serbia, Grecia, Albania, Peru, Ecuador, Macedonia, dar și din Romania au fost analizate de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt (LSVSA Olt) – Compartimentul de control reziduuri și contaminanți din cadrul DSVSA Olt, în luna august. La 10 dintre probe, specialiștii din cadrul DSVSA Olt au descoperit reziduuri de pesticide, fără a fi depășite limitele maxime admise.
Din cele 44 de probe, 19 au fost recoltate în cadrul programelor de autocontrol.
Potrivit unui comunicat de presă remis de DSVSA Olt, în 10 probe au fost descoperite reziduuri de pesticide, cele mai multe la lămâi și grapefruit.
„Din cele 44 de probe analizate, la un număr de 10 probe au fost detectate reziduuri de pesticide (sub limita maximă admisă), cele mai multe la lamâi și grapefruit.
Reziduurile de pesticide întâlnite în legume si fructe sunt, în special: azoxitrobin, tiabendazol, acetamiprid etc. Reziduurile de pesticide detectate în legume si fructe provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu ierbicide.
În urma analizării acestora, nu au fost rezultate neconforme, respectiv depășiri ale limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide, toate valorile obtinute au fost sub limitele maxime admise prevazute de Reg. (CE) 396/2005”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.
Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt (LSVSA Olt) – Compartimentul de control reziduuri și contaminanți- analizează un număr de 319 substanțe active simultan prin tehnica lichid cromatografica si 116 substante active simultan prin tehnica gaz-cromatografica. Metodele de analiza au fost acreditate de catre RENAR in cursul anului 2023.