Medic de la Spitalul Slatina: „Riscul crescut de boli cardiovasculare și de mortalitate sunt complicații majore legate de obezitate”

Medicul primar dibet zaharat, nutriție și boli metabolice de la Spitalul Județean de Urgență Slatina, Pătru Delia-Ștefania, a explicat cum un stil de viață sănătos și terapiile moderne pot ajuta la prevenirea și gestionarea unor afecțiuni grave.

Doctorul a vorbit despre obezitate, o problemă tot mai des întâlnită în rândul persoanelor adulte, dar și la copii.

„Excesul de greutate și obezitatea sunt două probleme majore de sănătate în țara noastră, din cauza prevalenței lor, precum și a riscului pe care îl generează în dezvoltarea bolilor metabolice și cardiovasculare (acestea constituind principala cauză de deces în țara noastră).

Obezitatea afectează aproximativ jumătate din populația adultă, dar și din ce în ce mai mulți copii în ultimii ani, din cauza alimentației bazate pe produse de tip fast food.

Riscul crescut de boli cardiovasculare și de mortalitate prin boli cardiovasculare sunt complicații majore legate de obezitate, iar ghidurile de management recomandă scăderea în greutate ca strategie în prevenția acestor complicații.

Eficacitatea demonstrată recent a unor terapii farmacologice, alături de un stil de viață sănătos (alimentație și mișcare adaptate la particularitățile fiecărui caz în parte) pentru gestionarea greutății, poate încuraja profesioniștii să recunoască obezitatea ca boală cronică gravă, dar tratabilă, și să motiveze pacienții să se implice în pierderea în greutate atunci când încercările anterioare au fost ineficiente.

Medicamente precum GLP-1 au fost dezvoltate în ultimii ani, nu numai pentru a reduce glicemia, ci și pentru a ajuta la pierderea în greutate sau cel puțin pentru a nu provoca creșterea în greutate ”, a declarat medicul Delia Pătru.

Doctorul de la Spitalul Slatina spune că excesul de greutate poate duce la creșterea tensiunii, iar pe termen lung la AVC și infarct miocardic.

„Excesul de greutate (IMC≥25kg/mp) generează creșteri ale tensiunii arteriale, glicemiei, lipidelor și procesului inflamator, precum și insulinorezistența, care pe termen lung pot duce la AVC, infarct miocardic, boală arterială periferică”, a mai adăugat medicul.