APM Olt, date despre calitatea aerului din Slatina. Din 1.355 de probe, s-au înregistrat 15 depășiri. Unde sunt amplasate stațiile de monitorizare

Potrivit unui raport al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Olt, controlul calităţii aerului s-a realizat cu ajutorul instalaţiilor de prelevare poluanţi gazoşi (fixe sau mobile) şi prin intermediul sistemului de prelevare a pulberilor sedimentabile. Astfel, în municipiul Slatina, sunt amplasate trei stații de monitorizare a calității aerului, una pe Grădiște, alta pe Aleea Muncii, iar cea de a treia pe Bulevardul A.I Cuza, lângă Serviciul Rutier Olt.

Pe parcursul acestui an, 2024, stațiile automate de monitorizare a calității aerului au efectuat aproximativ 20.000 de determinări. Totodată, specialiștii din județ au prelevat și analizat 1.355 de pulberi, fiind constate 15 depășiri față de valorile limită.

Astfel, potrivit datelor furnizate de APM Olt, în judeţul Olt, calitatea aerului este monitorizată prin măsurări continue astfel:

O staţie amplasată în municipiul Slatina (staţia OT-1), Aleea Grădişte F.N. conform criteriilor de amplasare prevăzute în Ordinul M.A.P.M. nr. 592/2002. Staţia este de tip industrial, Poluanţii monitorizaţi sunt: SO2, NO, NOx, NO2, CO, O3, pulberi (PM10). De asemenea, în scopul interpretării datelor de calitatea aerului, sunt monitorizaţi şi o serie de parametrii meteorologici: temperatura, precipitaţii, direcţia şi viteza vântului, umiditatea relativă, presiunea, radiaţia solară.

O staţie amplasată în municipiul Slatina (OT2), Aleea Muncii nr.4, staţie de tip fond urban. Poluanţii monitorizaţi sunt: ozon, pulberi (PM10 şi PM2,5) şi o serie de parametrii meteorologici: temperatura, precipitaţii, direcţia şi viteza vântului, umiditatea relativă, presiunea, radiaţia solară.

O stație amplasată în municipiul Slatina (OT3), B-dul A.I.Cuza lângă Serviciul Rutier Olt, stație de tip trafic, având două prelevatoare: unul pentru pulberi în suspensie PM10 și unul pentru hidrocarburi aromatice policilclice, va fi analizat benzo(a)piren.

Staţiile fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului constituită la nivelul ţării din peste 150 de staţii.

Au fost înregistrate și depășiri.

„În anul 2024 staţia automată de monitorizare a calității aerului de tip industrial OT1 a efectuat un număr de 11703 determinări automate pentru indicatorii: dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NO, NOx, NO2), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), pulberi în suspensie (PM10), staţia automată de tip fond urban OT2 a efectuat un număr de 8102 determinări automate de ozon (O3).

Au fost prelevate şi analizate un număr de 1355 pulberi în suspensie gravimetrice (PM10 şi PM2,5), la toate cele trei stații.
În urma analizării probelor prelevat s-au înregistrat două depăşiri la staţia OT1, patru depășiri la stația OT2 și 9 depășiri la stația OT3 pentru indicatorul PM 10, faţă de valorile limită (valoarea limită zilnică (50 µg/m3, medie pe 24 ore) stabilite prin Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător şi nu a fost cazul aplicării planului de acţiune pe termen scurt de către APM Olt întrucât nu a existat riscul de depăşire a pragurilor de alertă prevăzute de Legea nr 104/2011, lit. e, anexa 3 la nici una dintre stații. În localităţile urbane din judeţul Olt au fost efectuate prelevări momentane de aer, iar la sediul APM Olt au fost prelevate probe zilnice pentru determinarea indicatorului NO2. În urma celor 27 probe momentane și a celor 188 probe zilnice, determinări chimice efectuate în laboratorul de expertizare chimică, valorile concentraţiilor indicatorilor analizaţi, s-au încadrat în limitele maxime admise prevăzute de Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.”
, se arată într-un comunicat de presă, remis de APM Olt, semnat de directorul executiv Cristina Florescu.

Totodată, au fost analizate șase probe de precipitaţii pentru indicatorii: pH, conductivitate, amoniac şi aciditate.
În perioada de analiză au fost prelevate 120 probe de pulberi sedimentabile din punctele fixe de prelevare din judeţ din oraşele: Slatina, Balş, Caracal, Corabia, Scornicești.

În urma determinărilor chimice efectuate în laboratorul de expertizare chimică, valorile concentraţiilor indicatorilor analizaţi, s-au încadrat în limitele maxime admise prevăzute de Legea nr. 104/2011privind calitatea aerului înconjurător şi STAS 12574 / 87 privind condiţiile de calitate a aerului în zonele protejate, iar din determinările efectuate–analiza gravimetrică a pulberilor sedimentabile, s-a constatat că în localităţile unde există puncte de prelevare nu au fost înregistrate depăşiri ale CMA.
În anul 2024 au fost prelevate și analizate 273 probe de aer pentru identificarea şi analiza benzo(α)pirenului din aerul înconjurător cu ajutorul echipamentului – cromatograf de lichide de înaltă performanță (HPLC).
Monitorizarea radioactivități atmosferice a fost efectuată cu o statie automată, au fost masurate si validate 8530 doze gamma, iar valorile înregistrate nu au depăşit limitele de atenţionare şi s-au încadrat in limitele fondului natural conform Ordinului MMP nr. 1978 / 2010 ( limita / h este 0,25 µSv / h)”
, a mai arătat sursa citată.

În anul 2024 nu au fost înregistrate poluări accidentale asupra factorilor de mediu.