Dascălii de geografie, din Olt, iau atitudine: „Trebuie să recunoaștem rolul pe care Geografia îl are în ancorarea personalității umane”

Filiala Olt a Societății de Geografie din România, din care fac parte toți profesorii de geografie din județul Olt, a emis un punct de vedere pentru includerea geografiei în planurile cadru, învățământ liceal (teoretic, vocațional și tehnologic), după ce materia ar putea să dispară din ultimii doi ani de liceu, potrivit strategiei ministrului Educație, Daniel David. Astfel, într-un comunicat de presă, semnat de președintele Filialei Olt a Societății de Geografie din România, profesor Zamfir Datcu, de vicepreședintele-profesor Dalia Cîrstea și de secretarul acestei organizații, profesorul Ion Mitru, cei trei dascăli cunoscuți din Slatina spun că Geografia are un rol important în ancorarea personalității umane, iar elevii trebuie să studieze această materie și în clasele a XI-a și a XII-a cel puțin câte o oră, chiar și după implementarea noilor planuri cadru.

Dascălii slătineni spun că sistemul de învățământ are nevoie de o reformă reală, însă geografia trebuie să rămână în trunchiul comun.

În preambul afirmăm deschis că necesitatea, dar mai ales, fundamentarea unei reforme reale și moderne a învățământului liceal românesc este stringentă
și indiscutabilă. Ne argumentăm acest punct de vedere pentru susținerea Geografiei, în planurile cadru, învățământ liceal, cu 1 (una) oră în trunchiul comun, clasele a XI-a și a XII-a, la toate filierele, profilurile și specializările prin aducerea unei ore, cuprinse după caz, în curriculumul de specialitate/c.s. flexibil sau curriculum la decizia elevului din oferta școlii. Susținem această modificare a propunerilor de planuri-cadru aflate în Consultare publică, prin referire la Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, care prevede, între altele, ca parte a misiunii învățământului preuniversitar, asigurarea condițiilor și a cadrului necesar pentru atingerea potențialului de dezvoltare al fiecărui beneficiar primar al educației, atât din punct de vedere cognitiv, socioemoțional, profesional, civic, cât și în domeniul antreprenoriatului, astfel
încât acesta să participe activ și creativ la dezvoltarea societății, având sentimentul apartenenței la spațiul național și european.

Prin temele asumate în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, art. 25 rețeaua de școli verzi, (1) dezvoltarea Spațiului european al educației în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă, art. 88(10) – educație pentru mediu și schimbări climatice, educație interculturală, educație pentru cetățenie europeană, securitate cibernetică sau teme asumate prin profilul de formare al absolventului – globalizarea si creşterea interdependentelor în lumea contemporană, avansul tehnologiei si impactul asupra pieței muncii, digitalizarea, dezvoltarea durabila si protejarea mediului, provocări demografice, diversitatea sunt motive întemeiate, ca solicitarea noastră să se concretizeze în modificarea actualelor propuneri de planuri cadru aflate în consultare publică”, arată dascălii slătineni de geografie.

Astfel, Filiala Olt a Societății de Geografie din România, din care fac parte toți profesorii de geografie din județul Olt, cere păstrarea Geografiei la toate filierele, profilurile și specializările din cadrul învățământului liceal.

„Ori, dacă vom fi de acord cu toții, de aceste prevederi și propuneri, trebuie să recunoaștem rolul pe care Geografia, ca știință a Naturii, a Vieți și a Pământului, îl are, fără îndoială, alături de Fizică, Chimie, Biologie sau Geologie, în ancorarea personalității umane, ca un real cunoscător al mediului în care viețuiește și se afirmă. Suntem în aceiași măsură atașați cauzei proporționalității și complementarității echilibrate între cunoașterea spațiului, ca preocupare de studiu a Geografiei, în raport cu timpul suprapus spațiului, ca preocupare de studiu a Istoriei. Credem și promovăm aceste aspecte și de aceea, cerem păstrarea Geografiei la toate filierele, profilurile și specializările din cadrul învățământului liceal (teoretic, vocațional și tehnologic)”, a mai precizat sursa citată.