Dosarul „TOMATA” de la Olt: Procurorii au luat probe de scris de la angajați ai Direcției Agricole Olt

Procurorii DNA fac în continuare cercetări în dosarul „TOMATA” de la Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Olt. Recent, aceștia au solicitat mai multor angajați ai DAJ Olt probe de scris, în speranța că vor identifica persoanele care au semnat unele documente din dosarele pentru care s-a plătit subvenția la roșii de 3.000 de euro, deși fermierii nu erau eligibile.

Surse din cadrul DAJ Olt au precizat că probele de scris le-au fost solicitate angajaților chiar în cadrul instituției, procurorii mergând la sediul de pe strada Arcului din Slatina.

„Dosarul este în lucru, mai mulți angajați sunt chemați la audieri, dosarul este instrumentat de DNA. Unii au fost chemați aici (n. red. – în instituție), alții acolo, au venit și le-au cerut probe de scris”, au precizat surse din cadrul DAJ Olt, care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Corpul de control al ministrului Agricultorii a descoperit 417 dosare cu probleme la DAJ Olt, iar prejudiciul s-ar ridica la o sumă foarte mare.

Buboiul s-a spart la Direcţia Agricolă Judeţeană Olt la finalul lunii februarie 2020. Se pare că totul a fost descoperit de inginerul Stancu Drigă, cel care era desemnat să verifice dosarele fermierilor din zona Tia Mare, care nu și-ar fi recunoscut semnătura din mai multe înscrisuri.

Dosarele cu probleme sunt pe raza localităților Pleșoiu, Rusănești, Tia Mare, Grădinari și Strejești. Inițial, s-a vorbit de o sută de dosare cu probleme, însă neregulile sunt mult mai grave. Ar fi vorba de plăți fictive, implicați fiind angajați ai Direcției Agricole Județene Olt.

În urma unui control derulat de Curtea de Conturi Olt, în primăvara anului trecut, la Direcția Agricolă Județeană Olt s-a descoperit că 47 de fermieri olteni au primit de două ori ajutorul de minimis în Programul Tomata. Practic, legumicultorii s-au trezit cu câte 6.000 de euro în cont, în loc de 3.000 de euro cât li se cuvenea. Toți banii ar fi ajuns în mod greșit în conturile fermierilor olteni, însă problema a fost remediată, iar aceștia au dat banii înapoi.