Amendă usturătoare pentru un constructor din Bălteni. Avea trei angajați fără carte de muncă

În urma controalelor derulate pe parcursul lunii februarie, inspectorii ITM Olt au descoperit șase persoane care lucrau la negru. Un constructor din Bălteni avea trei angajați fără forme legale, acesta fiind amendat cu 60.000 de lei.

„În luna februarie 2021, inspectorii de muncă au identificat 6 persoane care desfășurau muncă nedeclarată (1 persoană la un agent economic din Nicolae Titulescu, obiect activitate Baruri, amendă 20.000 lei; 1 persoană la un agent economic din Vâlcele, punct lucru Slatina, obiect activitate Comerț cu flori, amendă 20.000 lei; 3 persoane la un agent economic din Bălteni, obiect activitate Construcții, amendă 60.000 lei; 1 persoană cu timp parțial la un agent economic din Slatina, obiect activitate Spălătorie covoare, amendă 10.000 lei), celor 4 agenți economici care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 110.000 lei”, se arată într-un comunicat al ITM Olt.

Astfel, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat în total 248 controale specifice, fiind identificat 274 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 166 sancțiuni, din care 152 avertismente și 14 amenzi în valoare totală de 141.500 lei.

Cele mai frecvente deficiențe au fost:

–         neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă;

–         neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;

–         netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a

contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;

–         neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini;

–         nepurtarea în spații inchise, de către lucrători, a măștilor de protecție;

–         neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS CoV2.

De asemenea, în cursul lunii trecute, la ITM Olt au fost înregistrate 10 evenimente, soldate cu 9 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă și 1 persoană accidentată mortal.