Serul de la AstraZeneca din lotul pentru care Italia a decis suspendarea vaccinării a ajuns și în Olt. 3.337 olteni au primit deja vaccinul de la această companie

Autoritățile au făcut noi precizări privind serul de la AstraZeneca pentru care mai multe țări din Europa au decis să suspende vaccinarea. Astfel, doze din lotul ABV2856 pentru care Italia a decis suspendarea vaccinării au ajuns și în țară, fiind distribuite inclusiv județului Olt.

„În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelalte 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova”, se arată într-un comunicat al CNCAV.

Potrivit unui comunicat al DSP Olt din 9 martie, 3.337 persoane din Olt au fost vaccinate cu produsul biologic de la AstraZeneca, dar nu se știe exact dacă toate aceste doze au făcut parte din lotul ABV2856.

În cadrul unei ședințe ce a avut loc joi seara, la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR, a fost analizată situația a două loturi de la AstraZeneca și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

  1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
  2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
  3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

„Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectiv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia”, se mai arată în comunicatul citat.

Celălalt lot ABV 5300 pentru care Austria a raportat evenimente tromboembolice nu a ajuns în România.

„Ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate. Astfel, România nu a primit ser din lotul ABV5300 și nu se impun măsuri. Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot”, mai arată autoritățile.