Ciobanii din Olt, revoltați: Subvenția la ovine nu acoperă nici costul cu administrarea contului bancar

Fermierii din Olt vor vinde mielul în viu cu 13-15 lei pe kilogram, mai scump față de anul trecut cu doi-trei lei pe kilogram. Aceștia spun că subvenția nu a venit la timp, iar cerealele s-au scumpit. Mai mult de atât, ciobanii sunt total nemulțumiți de cuantumul subvenției la ovine pentru anul de cerere 2020.

Președintele Crescătorilor de Animale Slătioara, Traian Gârtan, a precizat că subvenția pentru un animal nu acoperă nici costul cu administrarea contului bancar, iar mulți fermieri nici nu vor să mai ia acești bani.

„Legat de subvenții…vă spun că sunt fermieri care refuză să le mai ia din cauza costurilor de întreținere a conturilor bancare. De multe ori, subvenția nu acoperă costul de întreținere a unui cont bancar. La ovine este subvenția 4 lei, la ANT, iar costul de administrare a unui cont este de 10 lei pe lună. Prețul mielului este între 13-15 lei, în viu, este puțin mai scump decât anul trecut, pentru că și costurile au fost mai mari, cerealele s-au scumpit și subvenția nu a venit la timp. Țăranul trebuie să-și recupereze de undeva cheltuielile”, a adăugat Gârtan.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții APIA Olt, Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) în 2019 a fost de 4,85 euro pe cap de animal, la ovine, însă pentru 2020 cuantumul subvenției nu a fost stabilit. Cel mai probabil acesta va fi drastic diminuat.

La nivelul județului, 2.181 de fermieri olteni au cerut subvenția în 2020 pentru 81.993 ovine și 57.301 caprine.

sursa foto: Facebook