Restaurant din Slatina și firme de construcții din Strejești, angajați fără carte de muncă. Amenzi de 70.000 lei

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au efectuat, în luna martie, 243 controale, domeniile de activitate verificate fiind construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. În urma controalelor efectuate, s-au identificat 253 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 146 sancțiuni, din care 141 avertismente și cinci amenzi în valoare totală de 83.000 lei.

Cinci persoane au fost descoperite că lucrau la negru, trei la un restaurant din Slatina și două la firme de construcții din Strejești.

„În luna martie 2021, inspectorii de muncă au identificat cinci persoane care desfășurau muncă nedeclarată (trei persoane cu timp parțial la un agent economic din Slatina, obiect activitate Restaurante, amendă 30.000 lei; o persoană la un agent economic din Strejești, obiect activitate Construcții, amendă 20.000 lei; o persoană la un agent economic din Strejești, obiect activitate Construcții, amendă 20.000 lei), celor trei agenți economici care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 70.000 lei”, se arată într-un comunicat al ITM Olt.

Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost:

-neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de
muncă;
-neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă;
-netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a
contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;
-neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini;
-nepurtarea în spații închise, de către lucrători, a măștilor de protecție;
-neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS CoV2.