Fermier de la Pleșoiu: „Kilogramul de roșii pleacă din fermă cu 23 de lei. Prețul îl obținem datorită gustului”

Roșiile produse în solariile legumicultorilor olteni au plecat spre marile piețe din țară de câteva zile. Legumicultori din bazinele legumicole oltenești, de la Pleșoiu, Izbiceni, Bărăști, Scărișoara, au solariile pline cu roșii. Simon Idita de la Pleșoiu spune că nu reușește să onoreze toate comenzile. Kilogramul de roșii pleacă din ferma sa, zilele acestea, cu 23 de lei. Are roșii cu gust, pentru că știe că orășenii pun mare preț pe savoarea tomatelor, mai ales în această perioadă a anului.

„Avem o cerere foarte mare pentru roșii, chiar nu reușesc să onorez toate comenzile. Am 6.500 de metri pătrați de solarii cu roșii. Kilogramul de roșii pleacă din fermă acum cu 23 de lei și le vindem engros. Roșiile de la mine din fermă ajung în piețe din Slatina, chiar astăzi dimineață am dat în Slatina, Piața Zahana, Vâlcea, Sibiu, București, dar și Târgu Mureș. Anul acesta vor fi cu 10-15 tone mai puține roșii pe piață. Planta oricum produce mai puțin pentru că este un soi foarte gustos, față de o roșie olandeză produce la sfert. Am avut pierdere patru fructe pe fir. Eu am ales să merg pe gust, prețul îl obținem datorită gustului. Nu mai găsești pe timpul verii așa ceva, aceste roșii nu le poți produce vara. Este perisabilă, tolerează bine frigul și reușim să o producem la temperaturi puțin mai scăzute”, a spus fermierul din Pleșoiu.

Legumicultorul s-a plâns de temperaturile scăzute, acesta precizând că, de la începutul anului, au fost doar 20 de zile însorite.

„Pe mine nu m-a ajutat vremea, nu a fost soare, calculat au fost maximum 20 de zile de soare de la 1 ianuarie până acum.au crescut costurile și din cauza lipsei de soare, dar nici planta nu a putut să asimileze mineralele din pământ pentru că nu este soare și nu este fotosinteză plantei nu i merge bine”, a adăugat fermierul din Pleșoiu.