VIDEO. Managerul Spitalului Slatina: Un pacient în sevraj a dat foc izolatorului din Secția de Psihiatrie. ISU Olt: „Încăperea este afectată în proporție foarte mare” 

100 de pompieri și cadre medicale din județ au acționat miercuri, pentru stingerea incendiului izbucnit în Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Slatina, de pe strada Trandafirilor, fiind activat planul roșu de intervenție. Potrivit managerului Spitalului Slatina, Dan Stana, incendiul a izbucnit în izolatorul unde era un pacient ce intrase în sevraj. Stana a precizat că pacienții au fost evacuați în timp record. Astfel, șase pacienți au ajuns la UPU Slatina, iar ceilalți bolnavi vor fi împărțiri între Spitalul de Psihiatrie Schitu-Greci și secția de pe strada Drăgănești din Slatina.

 „A fost un incendiu la Secția de Psihiatrie a Spitalului Slatina care se află la o distanță considerabilă față de incinta spitalului, pe strada Trandafirilor. Am avut un incendiu într-un izolator unde a fost un pacient care intrase în sevraj și a fost izolat în această încăpere și de aici a pornit incendiul. Doar izolatorul a luat foc, incendiul nu s-a extins. Pacienții au fost evacuați în timp record, nu avem victime. Șase dintre pacienți au fost intoxicați ușor cu fum și au fost transportați la UPU Slatina. Am informații că sunt în afara oricărui pericol, ceilalți pacienți au fost evacuați în curtea spitalului fără alte probleme, urmează să le facem evaluarea. Erau 37 internați, unul a fost externat înainte de incendiu. Au rămas 36 dintre care 29 erau pacienți acuți și 7 pacienți cronici. Acum urmează ca o parte dintre ei, cred că 22, să-i transportăm la Spitalul de Psihiatrie de la Schitu Greci, iar pe ceilalți să-i ducem în fosta locație a Spitalului, de pe strada Drăgănești”, a spus Stana.

Medicul Luciana Rotaru, coordonatorul SMURD DOLJ, care a intervenit la fața locului, a precizat că pacientul care a dat foc este la spital, în cazul său fiind emis un cod galben.

„Pacientul care a provocat incendiul, nu știu dacă este o femeie sau un bărbat, este la spital. Este un pacient de cod galben din cauza agitației, a sindromului psihotic, nu a inhalației sau altceva”, a declarat medicul SMURD.

Reprezentanții ISU Olt spun că izolatorul, unde se aflau foarte multe materiale combustibile, este grav afectat.

„Evenimentul a  fost anunțat la 11.30, având în vedere amploare și faptul că se cunoștea numărul de persoane din interior, a fost activat planul roșu de intervenție care a presupus suplimentarea forțelor cu toate forțele disponibile la nivelul județului Olt. La sosirea primelor echipaje, incendiul se manifesta în izolatorul clădirii, cu degajări mari de fum. Toate persoanele aflate în interior, respectiv 36 de pacienți, au fost evacuați, șase dintre ei conștienți au fost preluați de echipajele medicale și transferați la UPU Slatina. Un cadru medical cu expunere la fum a fost asistat la fața locului și a refuzat transportul la spital. S-au constituit echipe de căutare-salvare, fiind căutate toate încăperile, în acest moment se acționează  pentru evacuarea fumului din întreaga clădire, urmând să se facă cercetări pentru stabilirea cauzei izbucnirii incendiului.  Încăperea unde a izbucnit incendiul este afectată în proporție foarte mare, în interior se aflau foarte multe materiale combustibile  fapt ce a dus la degajări mari de fum”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsășteanu.

Telefon pentru rudele pacienților

Autoritățile au deschis o linie telefonică unde pot suna rudele și aparținătorii pacienților, pentru a se interesa de starea acestora și pentru a afla locul unde au fost relocați.

Numărul de telefon este 0722359050.

Clădirea a fost recepționată în vara anului trecut

Reprezentanți ai Spitalului Județean de Urgență Slatina, ai ISU Olt și constructorul au efectuat, în iunie 2020, recepția finală la Secția de Psihiatrie a unității medicale.

Lucrările la fosta Cresă nr. 1 de pe strada Trandafirilor din Slatina au fost finalizate în vara anului trecut, CJ Olt investind șase milioane de lei în clădirea care era o ruină, iar de-a lungul timpului devenise adăpost improvizat pentru oamenii străzii.