Oltenii care se întorc din vacanță, din țări aflate în zone roșii, intră în carantină pe banii lor. Statul plătește doar cinci zile

Noile reglementări ce au intrat în vigoare de la 1 august 2021 aduc clarificări privind concediul de carantină. Astfel, toate persoanele care se deplasează în interes personal, adică în concediu, în zone încadrate cu risc epidemiologic ridicat, cum ar fi cele roșii privind infecția cu SARS-COV2, la revenirea în țară vor intra în carantină timp de 14 zile, pe banii lor. Statul le va deconta doar primele cinci zile din concediul de carantină. Reglementarea nu se aplică dacă țara în care ajung turiștii este inclusă în zona roșie după plecarea din România.

De această reglementarea nu se lovesc persoanele care circulă în țările incluse în zone roșii în interes de serviciu.

„Persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși aceste condiții erau cunoscute la momentul inițierii deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS doar pentru o perioadă de 5 zile”, se arată într-un comunicat transmis de CAS Olt.

Pentru a scurta perioada, persoanele care sosesc în România din țări aflate în zone de risc epidemiologic ridicat și întră în carantină pentru o perioadă de 14 zile pot ieși din carantină după a zecea zi, dacă efectuează un test pentru SARS-COV2 în a opt zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Potrivit Hotărârii 52 a CNSU din 29 iulie, în zona roșie sunt următoarele state: Insulele Virgine Britanice (incidență 41,1 cazuri la mia de locuitori), Jersey (28,3), Insula Man, Cipru (incidență 15,1), Fiji (11,1), Gibraltar (11), Seychelles (10,7), Botswana (9,5),, Marea Britanie (8,5), Cuba (8,5), Spania (incidență 7,8), Georgia (6,6), Olanda (6,3), Tunisia (6,1), Malaysia (5,9), Mongolia (5,7), Andorra (5,5), Curacao (5,5), Malta (4,9), Libia (4,8), Namibia (4,5), Portugalia (4,4), Kazahstan (4,4), Argentina (4,3), Monaco (4,2), Columbia (4.0), Kuweit (4,0), Iran (4,0), Grecia (3,5), Insulele Virgine ale Statelor Unite (3,2), Panama (3,2), Bahamas (3,1), Africa de Sud (3,1), Irak (3,1), Maldive (3,1), Irlanda (3,0), Costa Rica (3,0), Brazilia (2,7), Nepal (0,9), India (0,4).

Potrivit reprezentanților DSP Olt, toți cei care sunt vaccinați, și au trecut 10 zile de la efectuarea celei de a doua doze, nu intră în carantină. În schimb, vor intra în carantină cei care vin din zone roșii chiar dacă prezintă pe aeroport un test pentru detectarea virusului SARS-COV 2 negativ.