Oprescu, despre blocajul din PNDL 2: „Constructorii care își permit lucrează, așteptând ca ulterior să li se deconteze. Alții au suspendat șantierele”

Multe proiecte de infrastructură din țară, dar și din județul Olt s-au blocat, după ce resursele pe acest an din PNDL2 s-au epuizat. Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că firmele cu o bază financiară solidă lucrează în continuare, așteptând ca ulterior să li se deconteze facturile. Mulți constructori au închis însă șantierele până la deblocarea situației.

„Un exemplu concret este PNDL 2, știți foarte bine că sunt deschise șantiere în țară, iar ei au avut  bani din aprilie, când s-a aprobat bugetul, până în luna iulie. Apoi s-au terminat banii, și de atunci nu fac nicio decontare pe PNDL 2, un program național în derulare la care ei nu au bani alocați. Această rectificare bugetară trebuia să fie făcută imediat, după ce s-a închis prima jumătate de an, ca să poți continua proiectele. Constructorii care își permit, pentru că au bază financiară solidă, lucrează, așteptând ca ulterior să li se deconteze. Alții, care nu au acest lucru, nu au lucrat, au suspendat șantierele până vor veni acești bani, pentru că sunt în urmă cu decontările două – trei luni. Sunt exemple și în județul Olt și în țară, situația este un generalizată, cu restanțe în ceea ce privește șantierele deschise pe PNDL 2”, a spus șeful forului județean.

Probleme sunt și în unele instituții care au terminat banii. De exemplu, la DGASPC Olt nu sunt bani pentru ultimele două luni din acest an. Astfel, toată lumea este cu ochii pe rectificarea bugetară.

 „La rectificarea bugetară, așteptăm și noi, a fost pusă în transparență, trebuia adoptată săptămâna trecută, nu s-a întâmplat acest lucru. Din informațiile pe care le am, înțeleg că nu se întâmplă nici săptămâna aceasta. Așteptăm cu toții, pentru că este o rectificare importantă, toată lumea are nevoie de sume de bani, pentru a putea să ducă mai departe activitatea. Deja sunt unități administrativ teritoriale care la sumele pentru handicap se apropie de final cu banii. Sunt și direcții generale ale protecției copiilor care, de luna viitoare, rămân fără bani. Sumele pe care le avem acum la DGASPC Olt ne ajung până în luna octombrie, rămânând neînchise ultimele două luni. Așteptăm cu interes această rectificare, să vedem dacă va rămâne în forma ce a fost publicată în transparență sau va suferi modificări, pentru că sunt presiuni mari de la toate ministerele și partidele din coaliție”, a conchis Oprescu.