Ministrul Raluca Turcan: Facturile pentru încălzire vor fi subvenționate în funcție de venituri și tipul de energie

Ministrul Muncii Raluca Turcan a precizat miercuri, 8 septembrie, la Slatina, că facturile la energie vor fi subvenționate, în acest sezon rece, după un calcul matematic, odată cu intrarea în vigoare a Legii consumatorului vulnerabil. Subvenția primită va fi în funcție de veniturile familiei și energia folosită pentru încălzirea locuinței.  

„Este un calcul matematic pe care îl vor furniza instituţiile care gestionează aplicarea acestor legi. Sumele diferă în funcţie de nivelul de venituri, dar şi tipul de energie consumată. O persoană îşi declară tipul de energie consumată, acest tip de energie consumată are un preţ de referinţă şi în funcţie de acest preţ, de nivelul veniturilor, se compensează invers proporţional. Între zece la sută şi sută la sută, se compensează invers proporţional, în funcţie de preţul de referinţă. E formulă matematică. Zece la sută primesc persoanele care se apropie de nivelul maxim al veniturilor, sută la sută compensare primesc persoanele care au cele mai mici venituri”, a spus Turcan.

De la 1 noiembrie, Legea consumatorului vulnerabil va înlocui ajutorul de încălzire. Ministrul a precizat că persoanele cu venituri mici vor primi un ajutor de 600 de lei.

„În momentul de faţă, există ajutorul de încălzire. Această lege a fost devansată şi se aplică din momentul în care începea să fie acordat ajutorul de încălzire. Dacă până acum, acest ajutor de încălzire, pe toată perioada sezonului rece, era de 100 de lei, prin legea nouă vor primi aproximativ 600 de lei”, a mai adăugat Raluca Turcan.