Proiectul de lege care obligă personalul din unitățile sanitare publice și private să prezinte rezultatul unui test RT-PCR sau antigen, costurile testării fiind suportate de angajat, dovada vaccinări sau a trecerii prin boală, sub amenințarea suspendării și apoi desfacerii contractului de muncă, a fost lansat în dezbatere publică. Practic, angajații din unitățile sanitare trebuie să prezinte atunci când vin la muncă certificatul verde.
Președintele Sanitas Olt, Roxana Dumitrescu, a precizat că legea, dacă va fi pusă în aplicare, îi va afecta direct pe cei cu venituri mici, pentru că sunt vaccinați doar 35 la sută dintre brancardieri, infirmieri și îngrijitori, adică categoria cu salariile cele mai mici.
„Vaccinarea trebuie să fie opțiunea fiecăruia. Federația Sanitas are această atitudine legată de proiectul de lege care a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății. Împreună cu Ministerul Sănătății am făcut o statistică cu personalul din spitalele publice care s-a vaccinat, până la acest moment. Este o diferență mare pe categorii profesionale, în sensul că 90 la sută dintre medici sunt vaccinați, asistenții sunt undeva la 60 la sută, iar infirmierii, brancardierii, îngrijitorii sunt undeva în jur de 35 la sută. Această lege îi afectează direct pe cei cu venituri mici, vorbim aici de infirmieri, îngrijitori. La Spitalul Slatina situația privind cadrele medicale vaccinate se încadrează în procentul de la nivel național, statistica se aplică, cu mici diferențe, în toate spitalele”, a spus Roxana Dumitrescu.
Liderul Sanitas Olt a precizat că va fi costisitor pentru unele categorii ce lucrează în unitățile sanitare să facă un test PCR o dată la două săptămâni sau să efectueze două teste rapide în șapte zile.
„Este doar opțiunea lor și așa trebuie să rămână, nu știu care sunt motivele fiecăruia. Mai discut cu ei, sunt oameni care au trecut prin boală și au anticorpi, nu au încredere încă în vaccin, cred ei că nu este suficient testat la acest moment. Eu sunt din tabăra vaccinaților, sunt pro vaccin, dar asta nu înseamnă că nu respect opțiunea fiecărui om în parte. Legea este pusă în transparență decizională 30 de zile pe circuitul legislativ. Ea va ieși din Parlament când, probabil, noi vom scăpa de valul patru pandemic. Și nu știu dacă își va mai produce efectele. Dacă legea nu se va modifica, nu va suferi amendamente, și va trece așa cum este proiectul de lege, cu siguranță că așa se va întâmpla. Nu știm care este opțiunea lor, la acel moment. Din punctul meu de vedere, legea aceasta nu are cum să apară în Monitorul Oficial mai devreme de ianuarie 2022. Nu știu ce vor face oamenii atunci, unii dintre ei, cu venituri mici, care nu își permit să-și piardă locul de muncă și nici nu își permit testele, se vor vaccina. Ar trebui să ne testăm de două ori pe săptămână cu test antigen sau o dată la două săptămâni să prezentăm un PCR”, a adăugat liderul Sanitas Olt.
Reprezentanții Sanitas au anunțat că vor folosi toate pârghiile legale pentru a împiedica acest act normativ.
„Sanitas nu se va mulțumi cu declarații publice ci își asumă să folosească în perioada următoare toate pârghiile legale posibile pentru a împiedica adoptarea acestui proiect de lege!”, au declarat liderii Sanitas.