O nouă linie de gardă la Spitalul Slatina pentru pacienții COVID. Structură temporară la UPU Slatina, unde sunt izolați și monitorizați oltenii

Spitalul Județean de Urgență Slatina dispune de 115 paturi cu sursă de oxigen pentru pacienții confirmați cu virusul SARS-COV2, fiind practic cea mai mare unitate medicală din Olt ce tratează formele medii și severe ale bolii. Pentru a face față numărului mare de pacienți, la UPU Slatina a fost creată o structură temporară, unde bolnavii sunt izolați și monitorizați, pentru a fi evaluați de medicii infecționiști.

„Spitalul Județean de Urgență Slatina face față unor provocări deosebite, atât în ceea ce privește afluxul de pacienți, cât și din punct de vedere al distribuirii și alocării resurselor disponibile, în contextul valului 4 al pandemiei de coronavirus. Unitatea noastră își menține angajamentul de a primi și trata cazurile medii și severe de infecție Covid, cât și de a acorda servicii medicale de urgență pentru patologia non-Covid, de la nivelul întregului județ.  În acest sens, Spitalul Județean de Urgență Slatina are, în acest moment, cea mai mare capacitate de îngrijire a pacienților suspecți și confirmați Covid, de la începutul pandemiei. Astfel, dispunem de 122 paturi confirmați Covid adulți – din care 115 cu surse de oxigen, 14 paturi confirmați copii și 10 paturi de terapie intensivă. La acestea se mai adaugă 13 paturi de suspecți adulți și copii.Întreg sectorul Covid este separat de restul circuitelor din spital. De asemenea, pentru a gestiona numărul mare de prezentări de pacienți suspecți și confirmați,la nivelul Unității de Primire Urgențe s-a creat o structură temporară – staționar (ca o extensie a UPU), unde pacienții sunt izolați și monitorizați, în așteptarea evaluării de către medicii infecționiști”, a spus managerul interimar al Spitalului Slatina, Angela Nicolae.

Totodată, reprezentanții unității medicale din Slatina au înființat o nouă linie de gardă pe Secția de Boli Infecțioase.

„În ceea ce privește îngrijirea și tratamentul pacienților confirmați Covid, spitalul nostru a alocat resurse de personal suplimentare, a înființat o linie de gardă suplimentară Boli infecțioase-Covid în care sunt incluși medici din mai multe secții ale spitalului, a cooptat în echipa de îngrijire și doi psihologi și asigură consulturile interdisciplinare, pentru patologiile asociate”, a mai precizat managerul.

Pentru a evita izbucnirea unor focare pe secții, toți pacienții care ajung la UPU Slatina sunt testați pentru depistarea infecției COVID.

„Ca măsură suplimentară de diminuare a riscului de infectare a pacienților non-Covid și a personalului, s-a decis testarea tuturor pacienților care se adresează UPU, indiferent dacă vor fi sau nu internați. La nivelul secțiilor, prin protocol intern, sunt testați suplimentar pacienții a căror capacitate de apărare imunitară este diminuată: pacienții de terapie intensivă și cei care urmează să fie supuși intervențiilor chirurgicale”, au mai transmis reprezentanții unității medicale.

Spitalul are stocuri de materiale sanitare și se fac eforturi pentru a fi permanent asigurate medicamentele pentru tratarea pacienților internați.

„În ceea ce privește pacienții non-Covid, deși unitatea noastră a pus în aplicare Ordinul comandantului acțiunii prin care s-a dispus suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații medicale, care nu reprezintă urgențe și care pot fi reprogramate, s-a avut în vedere menținerea activității pentru toate secțiile care fac internări de urgență. Deși afluxul de pacienți în sectoarele Covid este la cel mai mare nivel de la începutul pandemiei, Spitalul Județean de Urgență Slatina are, în acest moment, stocuri suficiente de materiale sanitare, dezinfectanți și depune eforturi permanente pentru a asigura volumul de medicamente necesar pentru tratarea pacienților Covid, ținând cont și de alocările de la nivel central pentru medicația specifică”, a conchis Angela Nicolae.