Medicul șef al DSP Olt, Marinela Madan: „Vaccinații transmit virusul. După încheierea pandemiei, vom trăi o altfel de normalitate”

Medicul șef al DSP Olt, epidemiologul Marinela Madan, a declarat marți, 16 noiembrie, la caravana informării ce a avut loc în Parcul Tineretului din Slatina, că persoanele vaccinate pot transmite virusul SARS-COV2. Epidemiologul a transmis că după încheierea pandemiei vom trăi cu toții o altfel de normalitate.

„Vaccinații transmit virusul, dar trebuie completat că există o reducere semnificativă a gradului de transmitere a virusului de la persoanele vaccinate către persoanele nevaccinate”, a spus Madan.  

Medicul din cadrul DSP Olt a precizat că după încheierea pandemiei vom trăi o altfel de normalitate, urmând să învățăm să conviețuim cu virusul. Totodată, epidemiologul a precizat că pot să apară și alte noi pericole.

„Sper că vom trăi momentul cât mai repede al încheierii pandemiei. Vă aduc un mesaj avangardist: după încheierea pandemiei, vom trăi o altfel de normalitate pe care o vom simți la vremea respectivă cu toții, va trebui să ne obișnuim și să trăim cu acest nou virus, cu perspectiva că pot să bată la porțile sănătății noastre și alte pericole. Practic, tot ceea ce trebuie să întreprindem împreună, corpul medical și populația, să fie ca această infecție cu corona să fie una controlabilă. Nimeni nu are pretenția că vom omorî corona, că vom elimina corona de pe Mapamond, dar  trebuie să învățăm să conviețuim cu acești agenți patogeni”, a adăugat medicul.

Întrebată cum se explică apariția valurilor pandemice în societăți unde rata de vaccinare sare de 60-70 de procente, epidemiologul slătinean a spus că totul ține de rata de protecție oferită de vaccin, dar și de masa restanțierilor care nu s-au inoculat cu serul împotriva SARS-COV2.

„Ne propunem ca trend atingerea procentelor de 70 la sută de populație vaccinată. Ceea ce nu se spune, vaccinarea în sine are un grad în sine de disponibilitate și accesibilitate către subiectul vaccinat. În sensul că, așa cum scrie și în literatură, fiecare categorie de vaccin oferă o protecție între 80 la sută și 96-97 la sută. Diferența până la sută la sută din populația vaccinată rămâne populație expusă, pentru că mai intervine și factorul uman care nu are capacitatea într-un mod unitar de a răspunde pozitiv acestor efecte ale vaccinului. Atunci din ceea ce noi numim în epidemiologie masa receptivă din restanțieri la campaniile de vaccinare se recrutează viitorii eligibili la îmbolnăvire. Aceasta este principala explicație a apariției valurilor, ca să fiu credibilă trebuie să urmărim în dinamică evoluția acestor valuri, valul are o amploare mai mică de îmbolnăviri, rămâne de discutat formele clinice pe care le vor dezvolta pacienții, pentru că aici este o competiție acerbă între un micro organism care este până la urmă un organism viu, gândește, își creează arme de atac noi, și capacitatea de răspuns la momentul respectiv. Aceasta este principala explicație pentru apariția valurilor”, a conchis medicul Marinela Madan.

La caravana vaccinării împotriva COVID din Parcul Tineretului din Slatina au mai participat prefectul de Olt, Florin Homorean, președintele Asociației Medicilor de Familie Olt, medicul Mihai Ungureanu, viceprimarul municipiului Slatina, Gigi Vâlceleanu. Marți, 16 noiembrie, până la ora prânzului, aproximativ 30 de olteni s-au vaccinat împotriva SARS-COV2 în cortul special amenajat la intrarea în Parcul Tineretului din Slatina. Cortul va rămâne deschis și miercuri, 17 noiembrie.

Medicul DSP Olt, Marinela Madan