FOTO. Ziua Națională, sărbătorită la Slatina fără fast

Pentru al doilea an consecutiv, Ziua Națională a României a fost sărbătorită într-un cadru restrâns la Slatina, fără fast, fără tradiționala paradă. Parlamentarii județului, șefi ai structurilor din cadrul MAI, dar și peste o sută de slătineni au participat, miercuri, la ceremonia de 1 Decembrie ce a fost organizată la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața magazinului Oltul, din centrul Slatinei.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat prefectul de Olt Florin Homorean, ministrul Agriculturii, deputatul PSD de Olt Adrian Chesnoiu, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, Ionuț Ivan și Virgil Delureanu, vicepreședinții forului județean, Emil Moț, primarul Slatinei, Gigi Vîlceleanu, viceprimarul municipiului, Liviu Voiculescu, senator și președinte al PNL Olt, deputații social democrați: Marius Iancu, Emil Albotă, Cătălin Grecu, Florin Barbu, precum și șefi ai instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale din teritoriu și reprezentanți ai Asociației Veteranilor de Război.

Manifestările de la Slatina au început, la ora 10.00, cu onorul prefectului Florin Homorean gărzii de onoare, momentul fiind urmat de slujba oficiată de un sobor de preoți, autoritățile județului și oamenii politici depunând coroane și jerbe de flori la statuia domnitorului Cuza.

Din cauza pandemiei COVID, nu a fost organizată și obișnuita defilare a gărzii de onoare.

Oprescu: „Speranță că vom trece peste această perioadă grea”

Marius Oprescu, președintele CJ Olt, a condus delegația numeroasă a PSD prezentă la acest eveniment și a declarat că oltenii au nevoie de credință și speranță pentru a trece de această perioadă grea.

„Este o zi specială, Ziua Națională a românilor. Le urez tuturor «La mulți ani!», să ne dea Dumnezeu credință și speranță că vom trece peste această perioadă grea cu multe încercări din toate punctele de vedere”, a declarat Marius Oprescu, președintele CJ Olt.

Primarul Slatinei Emil Moț a spus că și-ar dori să revenim cât mai repede la ceremoniile tradiționale.

„Le transmit slătinenilor noștri și tuturor românilor, oriunde se află, și țării noastre, România, un sincer «La mulți ani!». Sunt 103 ani, este al doilea an în care ținem această ceremonie în condiții de pandemie și sper din tot sufletul ca anul viitor să ținem ceremoniile de la Slatina, cu aproximativ toți slătinenii noștri”, a spus Moț.

Homorean: „Și în acest an, celebrăm în condiții pandemice”

Florin Homorean, prefectul de Olt, și-ar dori și el revenirea la normalitate, ținând cont că este al doilea an în care ceremoniile dedicate Unirii Principatelor Române sunt organizate într-un cadru restrâns.

„Este cea mai importantă zi pentru noi ca români. Din păcate, și în acest an a trebuit să o celebrăm în condiții pandemice. Este pentru a doua oară când celebrăm Ziua Națională a României sub auspiciul pandemiei COVID-19. Le doresc românilor să se bucure de această zi, o zi însorită, o zi de 1 Decembrie, și să trecem cu bine peste această perioadă. Să ne vedem în condiții normale cât mai curând posibil”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Președintele PNL Olt, Liviu Voiculescu, a precizat că provocările din ultimii doi ani ne-au dat tuturor viața peste cap și a transmis oltenilor sănătate.

„Este o zi specială, ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională este cea mai importantă din istoria noastră a românilor. În aceste momente grele, când ne confruntăm cu o criză pandemică, cu o criză mondială la energie, această zi trebuie să ne trimită cu gândul la solidaritate, la unitate, la o zi de mâine mai bună. Să depășim toate aceste provocări cu care ne-am confruntat în ultima perioadă și care ne-au dat viața peste cap. Le transmit tuturor, în primul rând, sănătate, cu toții avem nevoie acum”, a spus senatorul PNL, Liviu Voiculescu.