Audit la DSVSA Olt, după ce 100.000 de porci din patru ferme din județ au fost uciși

O misiune de audit a Comisiei Europene privind implementarea controalelor oficiale în domeniul sănătății animale sub raportul evoluției pestei porcine africane are loc miercuri, 8 decembrie, la nivelul DSVSA Olt.

Județul Olt a atras atenția, după ce peste o sută de mii de porci de la ferme din Ipotești, Constantinești, Negreni și Tufeni au fost uciși în scop preventiv, după ce au izbucnit focare de pestă.

„În această săptămână are loc o Misiune de audit DG(SANTE)/2021-7501, privind implementarea controalelor oficiale în domeniul sănătății animale sub raportul pestei porcine africane, în mod special în ceea ce privește acțiunile întreprinse cu privire la eradicarea acesteia. Echipa misiunii este constituită din doi auditori din cadrul Directoratului General pentru Sănătatea și Siguranța Alimentelor. Delegația a selectat patru județe din țară unde au fost confirmate focare de pestă porcină africană în exploatații comerciale de porci pentru a face verificări. Au fost deja verificate județele Ialomița și Argeș. Astăzi verificarea se desfășoară în Olt și mâine la Călărași”, au anunțat reprezentanții DSVSA Olt.

Potrivit DSVSA Olt, scopul acestui audit este:

– să evalueze dacă cerințele legale relevante și standardele aplicate în pesta porcină africană au fost implementate în mod eficient și specific.

-este focusat pe a evalua fiabilitatea controalelor oficiale, pe investigațiile autorităților veterinare întreprinse ca urmare a apariției focarelor de pestă porcină africană.