4.000 de fermieri olteni așteaptă Ajutorul de minimis pentru legume. Păunel: „Sunt primii bani pe care legumicultorii îi primesc, în acest an”

Aproximativ 4.000 de fermieri olteni, eligibili în Programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, au depus documentele justificative la APIA Olt. Legumicultorii ar trebui să-și primească banii în conturi până la finalul anului, sumele fiind prevăzute în bugetul pentru acest an.

Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, a precizat că sunt singurii bani pe care legumicultorii îi primesc în acest an.

„Conform Hotărârii de Guvern, banii trebuie să fie plătiți până la finalul acestui an, pentru că au fost prevăzuți în bugetul pentru 2021. Practic, fermierii vor primi banii în acest an pe Programul de legume în spații protejate, Programul Usturoiul și Programul pentru plante aromatice, dar aici am avut doar 88 de beneficiari la nivel național. Până la 31 decembrie, toți care sunt eligibili, în urma vizitei pe teren și au prezentat toate documentele cerute de Program, vor primi acești bani. În urma centralizării cererilor eligibile, atunci suma totală ar crește. Ne-am dori ca ea să revină fermierilor. Sunt primii bani pe care legumicultorii îi primesc în 2021, sunt singurii bani pentru legumicultura românească, în 2021”, a spus Păunel.

Schema de ajutor de minimis se aplică pentru ardei gras sau lung, castraveți, tomate și vinete. Plafonul total alocat acestei scheme de ajutor de minimis este de 150.000.000 lei, echivalentul a maximum 30.785.000 euro la un curs valutar de 4,8725 lei/euro.

Valoarea ajutorului de minimis este de 2.000 de euro și se acordă în lei, la cursul de schimb valutar de 4,8725 lei pentru un euro.