Percheziții la Piatra-Olt. Mii de mașini second-hand au fost comercializate, fără ca operațiunile să fie înregistrate în contabilitate

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, au pus în aplicare marți, 14 decembrie, 60 de mandate de percheziție, la domiciliile unor persoane bănuite de spălare a banilor, în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi uz de fals în formă continuată.

Perchezițiile au avut loc în București, dar și în județele Argeș, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Ilfov, Ialomița, Olt, Vâlcea și Vrancea. În județul Olt, perchezițiile au avut loc în orașul Piatra-Olt.

Polițiștii au stabilit că în perioada iulie 2019- martie 2020, persoanele bănuit au comercializat 3.000 de mașini second-hand, fără ca operațiunile să fie înregistrate în contabilitate.

„Din cercetări a reieșit că, în perioada iulie 2019 – martie 2020, persoanele bănuite ar fi comercializat, pe piaţa internă, aproximativ 3.000 de autoturisme second-hand, achiziţionate din spaţiul intracomunitar, prin intermediul unor societăți comerciale, fără ca operaţiunile respective să fie înregistrate, în mod corect, în evidenţele contabile şi fiscale ale acestora. Vehiculele second – hand achiziţionate de la furnizorii intracomunitari ar fi fost aduse în ţară și comercializate, prin intermediul unor site-uri specializate, către diverse persoane interesate, cu eludarea obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, iar sumele obţinute, în mod ilicit, ar fi fost integrate într-un circuit financiar aparent legal”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracțională este de aproximativ șase milioane de euro. Au fost puse în aplicare 66 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.