Două tiruri cu peste 40 de tone de deșeuri au fost oprite la frontiera de vest a României

Peste 40 de tone de deșeuri au fost oprite la granița de vest a României, în ultimele 24 de ore. Polițiștii de frontieră nu au permis intrarea în țară a două tiruri pline cu haine, plastic și cauciuc uzat, pentru care șoferii nu au putut prezenta documentele necesare importului.

„În data de 13 decembrie 2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș I au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unui automarfar, condus de un cetăţean român, în vârstă de 35 de ani. Acesta transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, deșeuri costând în plastic și cauciucuri uzate de la o societate comercială din Italia pentru o firmă din România. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului în cauză, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatului Județean Bihor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarul era încărcat cu 23.420 kilograme de deșeuri constând în plastic și cauciucuri uzate, pentru care șoferul nu a prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.

Celălalt tir era încărcat cu deșeuri textile, deși documentele arătau că are haine second-hand de la o societate din Ungaria.

„Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vărșand au efectuat pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unui automarfar, condus de un cetăţean bulgar, în vârstă de 41 de ani. Acesta transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, haine second-hand de la o societate comercială din Ungaria, pentru o firmă din România. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarul era încărcat  cu deșeuri de textile pentru care șoferul nu a prezentat documentația completă prevăzută de lege pentru tranzitul de deşeuri. În total, vehiculul transporta 16.720 de kilograme de deşeuri”, au mai declarat polițiștii de frontieră.

În ambele cazuri, autoritățile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a mărfurilor transportate.