VIDEO. Angajații ALRO, protest de amploare în fața Prefecturii Olt. Ministrul Energiei bagă râca în sindicatele aluministe

Aproximativ 500 de angajați de la ALRO, de la alte întreprinderi de pe platforma industrială a Slatinei, dar și de la Galați și Tulcea și-au strigat astăzi, 6 ianuarie, nemulțumirile în fața Prefecturii Olt față de decizia de a închide trei din cinci hale de electroliză. Protestul a scos la iveală lipsa de solidaritate și consens a liderilor aluminiști.

Pe de o parte, liderul Sindicatului Liber Aluministul, Constantin Popescu, cel care a și demarat protestele, susține că situația este gravă, iar oamenii vor rămâne fără locuri de muncă. Pe de altă parte, Ioan Popa, liderul Sindicatului Prelucrarea Aluminiului, i-a anunțat pe salariați că a avut o întâlnire astăzi, 6 ianuarie, cu Ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a precizat că, în ultima zi a anului trecut, a fost adoptat un act normativ prin care toți marii consumatori de energie electrică pot negocia contractele direct cu furnizorii de energie electrică. Popa interpretează că acest act ar salva situația de la ALRO.

Actul normativ nu pare să aducă vreo îmbunătățire pentru salariații Alro, ținând cont de criza de pe piața energiei și faptul că este greu de crezut că aluminiștii vor avea de unde să cumpere, mai ales la un preț competitiv. Practic, ministrul Energiei a aruncat pisica în curtea conducerii Alro Slatina.

Mitingul din fața Prefecturii Olt de astăzi a fost deschis cu discursul sindicalistului Constantin Popescu. Acesta a precizat că ministrul promite că dă energie, însă nu va avea de unde.

„Situația este neschimbată, nu am primit niciun răspuns, câțiva colegi de-ai noștri au fost la ministrul Energiei astăzi. Promite că dă energie, dar nu are de unde să dea. După cum știți, nu vom avea de unde să luăm energie, iar noi vom începe să închidem. Și închidem la greu. Avem aici (n. red. – în fața Prefecturii Olt) și colegi din țară, avem de la Galați, de la Tulcea, Prysmian, inclusiv de la țevi, toți sunt, astăzi, alături. Am avut o întâlnire cu ministrul Energiei, zilele trecute, și mi-a spus că nu poate să ne ajute, iar colegii astăzi s-au întâlnit. I-au tot aburit că ne dau energie, dar nu au de unde să ne dea”, a spus Constantin Popescu.

Liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, filiala Olt, Cristel Iotu, a precizat că situația este dramatică, iar protestele vor continua în Capitală, după programul stabilit.

„De săptămâna trecută, de când am făcut acel miting de protest prin care trăgeam un semnal de alarmă, iată că nu s-a întâmplat nimic! Noi ne ținem de calendarul nostru de proteste, venim astăzi la reprezentanții Guvernului din teritoriu, respectiv instituția prefectului, și cerem să nu transformăm Slatina în Valea Jiului. Situația este dramatică, pentru că această concediere, această închidere pe fondul scumpirii energiei electrice, tot ce înseamnă colosul Alro, trage în jos un număr de 35.000-40.000 de salariați, vorbim de ceea ce intră în Alro și ce iese din Alro, aici mă refer la produsele din aluminiu, plus serviciile conexe, transportul, atât rutier, cât și feroviar, cât și celelalte servicii. Situația este dificilă. La acest moment, suntem într-un vid legislativ. În opinia noastră, doar plafonarea prețurilor și intervenția Legislativului în ceea ce înseamnă reglementarea pieței, prin acest ANRE, care se pare că și-a demonstrat limitele, ar aduce o îmbunătățire. Nu avem o soluție clară, iar drumul nostru se îndreaptă spre București. Guvernanții să se aștepte la un număr mare de manifestanți, de lucrători care își strigă neajunsurile și doresc să muncească, nu să închidem tot ce înseamnă industrie. Cartel Alfa sprijină această acțiune, cu colegii din țară. Vor fi proteste în țară, și la Azo Mureș. Avem la acest moment două posibilități: deschiderea reactorului 4 de la Nuclear Electric și deschiderea termocentralei de la Iernut”, a spus Cristel Ioțu.

Și când gălăgia era mai mare, iar oamenii scandau împotriva clasei politice pentru soluții reale ca să nu își piardă locurile de muncă, a luat cuvântul sindicalistul Ioan Popa. Acesta spune că Ordonanța adoptată la finalul anului va rezolva problema de la Alro, care va putea să încheie contracte direct cu producătorul.

„Ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o discuție de o jumătate de oră, ne-a explicat următoarele:

Noi am plecat cu un gând la dânsul, dar puțin ne-a dezumflat. De ce? Ne-a spus că pe 31 decembrie s-a publicat în Monitorul Oficial o Ordonanță prin care se spune că marii consumatori de energie, printre care ne numărăm și noi, pot încheia contracte direct cu producătorul, minimum 40 la sută din capacitatea lor de producție a României. Ne-a dezumflat spre bine. Noi voiam să-i cerem să facă demersuri pentru rezolvarea situației. Nu că promisiune, ci problema este rezolvată! Totodată, s-a acordat sprijin de stat la Alro Slatina și la Azo Mureș, iar pe o perioadă de doi ani nu se poate face nicio disponibilizare, nu pot da niciun muncitor afară. În caz contrar, banii vor fi returnați. Ajutoarele se dau doar dacă se respectă aceste principii. Atunci ce să spunem noi la București sau Guvernului!? Atunci totul rămâne pe seama conducerii societății de a demara direct negocieri cu producătorul, să încheie contract pe termen lung. Ministrul ne-a mai spus că reactorul nuclear Electrica, de stat, are disponibilitatea de a da o parte din energie, iar pentru 2023 se pot încheia de acum contracte cu Nuclear Electrica, la prețuri rezonabile. Rolul nostru este ca oamenii să-și păstreze locul de muncă și că luni va începe din nou negocierea Contractului de muncă. Să obținem ceva și pentru angajați”, a spus liderul de sindicat Ioan Popa oamenilor veniți în fața Prefecturii Olt.

Prefectul de Olt, Florin Homorean, a ieșit să stea de vorbă cu protestatarii, liderii de sindicat intrând la discuții cu reprezentanții Guvernului în teritoriu. Homorean a precizat că Ordonanța de la final de an îi permite colosului ALRO să încheie un contract direct cu producătorul de energie, dar nu știe dacă pe piață există o cantitatea suficientă. Mai mult de atât, prefectul a spus că România trebuie să respecte legislația UE și nu poate face reglementări în acest domeniu după bunul plac.

„Am avut o întâlnire cu managerii companiei pe 17 decembrie, am luat act de protestul anterior organizat de sindicatele de pe platforma industrială Slatina, am colectat memoriile care se refereau la scumpirea energiei și absența energiei din piață care să permită o producție competitivă a aluminiului, am comunicat aceste doleanțe către Guvern. În decembrie s-a emis o Ordonanță de urgență a Guvernului Românei care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 31 decembrie ce aduce reglementări noi în piața energiei. Astfel, se permite încheierea de contracte bilaterale între marii consumatori și producătorii de energie, în speranța că vor putea beneficia de prețuri mai mici față de cele care sunt practicate pe piața energiei. (…) Suntem membri ai UE și nu putem să reglementăm un domeniu după bunul nostru plac, trebuie să respectăm directivele UE, iar Ordonanța din decembrie a transpus în legislația națională o directivă care asigură astfel de acorduri bilaterale. Actul normativ permite managerilor uzinei să contacteze direct producătorii de energie fără a fi obligați să ia energie doar din piață. Este o piață liberă, nu pot să spun dacă există energie suficientă pe piață”, a spus prefectul de Olt.

Protestul a fost organizat de Sindicatul Liber Aluministul, Sindicatul Alro Product, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului și Sindicatul Liber Alro.

Este cel de al doilea miting al salariaților fabricii din Slatina, după ce, la finalul anului trecut, peste 400 de angajați de la Alro au protesta în fața întreprinderii. Protestele vin după ce conducerea societății a anunțat că va reduce cu 60 la sută capacitatea de producție, urmând a fi închise trei din cele cinci hale de electroliză. Sindicatele de la Alro spun că locurile de muncă a peste 1.500 de angajați sunt în pericol.

Măsura de reducere a capacității de producție vine în contextul creșterii prețului la gaze și energia electrică.