RAPORT DSP Olt privind calitatea apei din județ. Sute de probe, neconforme din punct de vedere chimic

DSP Olt a publicat un raport privind calitatea apei potabile atât pentru cea din rețele, cât și din fântânile publice de pe raza județului. Practic, raportul vizează supravegherea calității apei potabile în primele nouă luni din 2021, fiind analizate probe din sisteme centralizate din orașele mari: Slatina, Caracal, Corabia și Balș, din localitățile cu o populație sub 5.000 de locuitori, din fântânile publice, dar și la cererea persoanelor private sau societăților comerciale. Astfel, sute de probe analizate în laboratoarele de specialitate sunt neconforme din punct de vedere chimic, fie că vorbim de probe din rețelele publice sau cea din fântâni. 

Astfel, potrivit DSP Olt, în urma analizării probelor recoltate din instalațiile centralizate din marile orașe ale județului, din punct de vedere bacteriologic, s-au obținut următoarele rezultate:

Slatina: din 25 probe recoltate, una neconformă, Balș- din 5 probe recoltate- una neconformă, toate probele conforme la Caracal (22 de probe analizate) și la Corabia (12 probe analizate, conforme).

În schimb, sunt probleme mari la examenul chimic, zeci de probe fiind neconforme. Astfel, s-au obținut următoarele rezultate:

-Slatina: 25 probe recoltate – 25 neconforme;

-Balș-5 probe recoltate, 5 neconforme;

-Caracal: 22 probe recoltate, 5 neconforme;

-Corabia: 12 probe recoltate – 6 neconforme.

Per total, peste 64 la sută din probele analizate în cele patru orașe sunt neconforme din punct de vedere chimic, adică din 64 de probe, 41 au fost neconforme.

După aceste rezultate, DSP Olt a trimis notificări de neconformitate.

APA din fântâni nu trece examenul chimic

Totodată, a fost analizată și calitatea apei din fântâni și a apei arteziene de utilizare publică, cu o singură excepție, la Osica de Jos, toate probele au fost neconforme din punct de vedere chimic. Sunt probleme și din punct de vedere bacteriologic.

Potrivit raportului DSP Olt, au fost înregistrate următoarele rezultate privind apa din fântâni:
1. Morunglav: examen bacteriologic -2 probe recoltate, 2 neconforme; examen chimic: 2 probe recoltate, 2 neconforme;
2. Osica de Jos: bacteriologic – 3 probe recoltate, 2 neconforme; chimic: 3 recoltate, 2 neconforme;
3. Cezieni1: bacteriologic – 3 probe recoltate, 2 neconforme; chimic: 3 recoltate, 3 neconforme;
4. Izbiceni 1: bacteriologic: 1 probă recoltată, neconformă; chimic: 1 probă recoltată, neconformă;
5. Cilieni, patru probe recoltate, toate neconforme, atât chimic, cât și bacteriologic;
6. Caracal: bacteriologic 3 probe recoltate, 2 neconforme; chimic: trei probe recoltate, toate neconforme;
7. Gârcov: bacteriologic: 2 recoltate, 2 neconforme; chimic: 2 probe recoltate, ambele neconforme;
8. Gura Padinii: bacteriologic – o probă recoltată, conformă; chimic: 1 probă recoltată, neconformă;
9. Traian-1: bacteriologic – trei probe recoltate, una neconformă; chimic, toate cele trei probe sunt neconforme;
10. Cezieni: bacteriologic: 2 probe recoltate, neconforme; Chimic: două probe recoltate, neconforme;
11. Izbiceni-2: bacteriologic: patru probe recoltate, trei neconforme; chimic: toate cele patru probe sunt neconforme;
12. Vădăstrița: bacteriologic: trei probe recoltate, toate neconforme; chimic: toate cele trei probe sunt neconforme;
13. Tia Mare: bacteriologic: cinci probe recoltate, toate neconforme; chimic: toate cele cinci probe, neconforme;
14. Bârza: două probe recoltate, ambele neconforme atât bacteriologic, cât și chimic;
15. Ștefan cel Mare: trei probe recoltate, toate neconforme atât chimic, cât și din punct de vedere bacteriologic;
16. Traian: două probe recoltate, neconforme atât chimic, cât și bacteriologic;
17. Călui: două probe recoltate, neconforme atât chimic, cât și bacteriologic;
18. Vădastra: bacteriologic: patru probe recoltate, trei neconforme: chimic: toate cele patru probe neconforme.

DSP Olt a emis notificări de neconformitate, fiind transmisă către toate primăriile din județ adresa nr. 529/6/12.01.2021 cu privire la etapele „Planului de acțiune pe 2021 referitor la monitorizarea calității apei din instalații de apă de folosință publică, fântâni publice și izvoare captate”.

Apa din localitățile cu o populație sub 5.000 de locuitori

Totodată, DSP Olt a monitorizat calitatea apei potabile furnizate în sistem centralizat în localitățile cu o populație sub 5.000 de locuitori, din cele 351 de probe analizate, 30 la sută au fost neconforme din punct de vedere bacteriologic, iar 73,50 la sută din probe au fost neconforme din punct de vedere chimic (lista completă cu rezultatele acestor probe poate fi consultată pe site-ul oficial al DSP Olt, www.dspolt.ro, http://www.dspolt.ro/stiri2021/raim92021.pdf).

DSP Olt precizează că în probele din localitățile mici au fost descoperite pesticide, metale, dar și bacterii.

Screeningul calității apei potabile furnizate în sistem centralizat în localitățile cu o populație sub 5.000 locuitori pentru următorii parametrii:
– pesticide cu acțiune perturbătoare endocrina determinate din probele prelevate din sisteme mici de apă potabila(Bobicești, Baldovinești, Găvănești, Dobrețu și Iancu Jianu-ZAP1);
– metale mangan, fier, seleniu și stibiu din probele de apă prelevate din sistemele alimentate din surse de apa subterană (Bobicești, Baldovinești, Găvănești, Dobrețu , Iancu Jianu-ZAP1,Teslui ZAP3,Verguleasa, Vulturești-ZAP1,Dobroteasa și Vitomirești-ZAP1);
-Legionella pneumophilla- din probele de apă prelevate din sistemele alimentate din surse de apă subterană (Teslui-ZAP3 și Verguleasa);
-În cursul lunii septembrie 2021 (20.09.2021) au fost prelevate probe de apă –conform Metodologiei a.1.1.1.2,B și transportate spre analiza parametrilor sus menționați la CRSP Timișoara. Conform rezultatelor analizelor efectuate și comunicate de catre CRSP Timișoara, au fost înregistrate depășiri ale CMA în cazul parametrilor Fe (fier) și Mn (Mangan), după cum urmează:
– localități cu depășiri CMA-Fe: Iancu Jianu-ZAP1(depășire de 4,07CMA)”, arată DSP Olt.

Potrivit raportului DSP Olt, public pe site-ul oficial, în luna mai 2021, Primăria Gura Padinii (două probe), Primăria Morunglav (șapte probe) și Primăria Brâncoveni (două probe) au solicitat analizarea acestor probe din instalațiile de apă, toate fiind neconforme. În septembrie 2021, Primăria Vișina (o probă), UAT Fălcoiu și Primăria Grădinari (câte două probe) au solicitat analizarea probelor de apă, toate fiind neconforme.

Raportul Compartimentului de Evaluare a Factorilor de Risc din Mediu de Viață și Muncă, Colectiv Igiena Mediului, semnat de medicii Carmen Ispas și Alexandra Iancu, poate fi citit integral pe site-ul oficial al DSP Olt, accesând link-ul: http://www.dspolt.ro/stiri2021/raim92021.pdf

Foto: execuția unui puț, în județul Olt. Imagine cu caracter ilustrativ