Oltul, sub cod galben de vânt și ninsori. Vor fi rafale de până la 70km/oră

Meteorologii au emis astăzi, 17 ianuarie, atenționări cod galben pentru mai multe județe, printre care și Oltul, pentru vânt puternic, ninsori și viscol. Rafalele de vânt vor ajunge și la 70 de km/oră. Totodată, sunt așteptate ninsori.

Codul galben este valabil pe parcursul zilei de astăzi, în intervalul orar 10.00-16.00, și vizează județele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Vrancea, Bacău, Harghita, Arad, Maramureș, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Bistrița-Năsăud.

„În intervalul menționat, vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar local în Oltenia, Transilvania, Moldova, nordul Crișanei și sud-vestul Munteniei vor fi rafale de 55…70 km/h. În zona de munte vântul va avea intensificări cu viteze de 70…90 km/h, iar la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 90…110 km/h, vizibilitatea va fi redusă și va fi viscol. Începând din orele după-amiezii, aria ninsorilor moderate cantitativ va cuprinde nord-vestul teritoriului și local zona de munte”, au transmis meteorologii.

Totodată, este în vigoare un cod galben de intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, ninsori moderate cantitativ și viscol în zona de munte și local în jumătatea nordică (foto: hartă ANM). Această avertizare meteorologică este valabilă din 17 ianuarie, ora 16.00, până pe 18 ianuarie, ora 08.00.

„Din seara zilei de luni (17 ianuarie) și până în dimineața zilei de marți (18 ianuarie), vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 80…110 km/h, iar în Moldova, Transilvania și sudul Olteniei viteza vântului va atinge 65…70 km/h și pe arii restrânse 80 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare îndeosebi spre seară și în prima parte a nopții de luni spre marți, cu viteze în general de 55…65 km/h. În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ, îndeosebi la peste 1700 m, unde vizibilitatea se va reduce semnificativ. Ninsori viscolite se vor semnala local și în jumătatea nordică a teritoriului”, au mai arătat meteorologii.

Tot până pe 18 ianuarie, ora 8.00, este un cod portocaliu de vânt și viscol în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură și, local în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali.

Ulterior, codul galben de vânt a fost extins până marți, 18 ianuarie, până la ora 20.00, pentru Olt, Dolj, Mehedinți, dar și pentru județele Suceava, Botoșani, Iași, Bacău, Galați, Covasna, Mureș, Cluj, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanța, Brașov și Sibiu.