După ce pe 6 ianuarie le spunea protestatarilor strânși în fața Prefecturii Olt că situația de la Alro Slatina a fost rezolvată, după ce a avut o întâlnire directă cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, liderul Sindicatului Liber Alro, Ioan Popa, anunță proteste pe 21 ianuarie, în fața Guvernului României, vorbind despre situația gravă în care se află întreprinderea de aluminiu din Slatina.
„În data de 21 ianuarie 2022, între 11.00-13.00, va avea loc la București, în fața GUVERNULUI ROMÂNIEI, un miting de protest. Motivele sunt multe, dar primordial pentru noi este situația gravă cu care ne confruntăm privind achiziționarea de energie electrică și gaze la prețuri exorbitante de pe piață, fapt care conduce la închiderea de capacități de producție. Mafia creată în jurul resurselor de energie electrică și gaze nu își încetează acțiunile de speculă, distrugând în mod ireversibil industria din România. Astfel, Alro Slatina a început închiderea din capacitatea de producție prin oprirea primei hale de electroliză, încă două hale sunt programate a fi oprite în curând, rezultând o reducere a producției cu 60 la sută, urmând a funcționa cu doar 2 hale din 5. Același lucru se întâmplă și la Alum Tulcea prin reducerea producției de alumină cu 60%”, se arată într-un comunicat semnat de Ioan Popa, dar și liderii Sindicatului Alro Product, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului și Sindicatul Alum Tulcea, afiliate Federației Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă.
Sindicaliștii spun că vor avea loc disponibilizări de personal, mii de oameni urmând a fi trimiși acasă. Ioan Popa a precizat că a fost rezolvat doar cadrul legal privind tranzacționarea energiei electrice, însă marii consumatori nu au de unde să cumpere.
„Datorită acestor aspecte negative vor avea loc disponibilizări de personal și trimiterea în șomaj tehnic a mii de angajați de la cele două societăți și a zeci de mii de salariați de la societățile care depind direct sau indirect de Alro Slatina. În urma demersurilor întreprinse de sindicate, de conducerile societăților către factorii de decizie s-a rezolvat doar cadrul legal privind tranzacționarea bilaterală directă între producători și agenții economici energo-intensivi, dar acest lucru nu este practicabil în prezent datorită nefuncționalității pieței pentru clienții mari din industrie, toată energia fiind pusă în vânzare doar pe anumite platforme ale pieței și adjudecată de speculanții de energie”, se mai arată în comunicatul citat.
Și Sindicatul Liber Aluministul din cadrul Alro Slatina organizează proteste în Capitală pe 20 ianuarie, după ce angajații și-au strigat nemulțumirile în fața întreprinderii, la finalul anului trecut, dar și în fața Prefecturii Olt, pe 6 ianuarie.
Nemulțumirile sindicaliștilor au apărut după ce Consiliul de Administrație de la Alro Slatina a decis închiderea a trei hale de electroliză din cinci, în condițiile în care prețurile la energia electrică au crescut extrem de mult.