La trei cazuri COVID într-o clasă, cursurile cu prezență fizică sunt suspendate cinci zile

Autoritățile au aprobat noi măsuri în unitățile de învățământ, ministrul Educației și cel al Sănătății modificând ordin comun privind derularea activității în cadrul școlilor și grădinițelor, în contextul epidemiei COVID. Astfel, la apariția a trei cazuri COVID într-o clasă, cursurile cu prezență fizică se suspendă pentru cinci zile, în loc de zece, așa cum prevedea ordinul anterior.

Astfel, au fost dispuse următoarele măsuri:

-la apariția a trei cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV2, într-un interval de șapte zile consecutive la nivelul clasei, cursurile cu prezență fizică se suspendă pentru o perioadă de cinci zile, începând cu ziua următoarei confirmării celui de al treilea elev. Măsura suspendării la nivelul grupei sau clasei se ia în consiliul de administrație al unității de învățământ.

-dacă activitatea este suspendată pentru 50 la sută din totalul claselor, se suspendă activitatea cu prezență fizică la nivelul întregii unități de învățământ pentru o perioadă de cinci zile.

-preșcolarii și elevii care au intrat în contact cu un caz confirmat vor fi carantinați timp de cinci zile, Excepție fac elevii care se află în perioada de 90 de zile de la data confirmării cu virusul SARS-COV2, ei nu sunt considerați suspecți de a fi infectați și nici nu se aplică măsura de carantină.

-Preşcolarul/Elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă continuă activitatea didactică în regim online şi poate relua cursurile cu prezenţă fizică după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore. Preşcolarul/Elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau NAAT/RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezenţă fizică după 7 zile, pentru cei care nu sunt vaccinaţi cu schemă completă şi pentru cei trecuţi prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv după 5 zile, pentru cei care sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală în perioada ultimelor 90 de zile, de la data rezultatului pozitiv obţinut la testul rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă.

Noile reguli din ordinul comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii au fost publicate marţi seară în Monitorul Oficial.