Trei comune din Olt, fără primari aleși. Ce spune prefectul de Olt, Florin Homorean, despre organizarea alegerilor parțiale

Trei comune din județul Olt, Vitomirești, Vulturești și Mihăești, nu au primari aleși, atribuțiile fiind exercitate de persoane împuternicite de consiliile locale, până la organizarea de alegeri parțiale. Prefectul de Olt, Florin Homorean, spune că nu s-a stabilit data la care vor fi organizate alegeri în cele trei comune. Vitomirești și Mihăești au rămas fără primari, după ce inspectorii ANI i-au găsit incompatibili, iar la Vulturești-edilul, aflat la cel de al șaselea mandat, a murit, în vara anului trecut.

Prefectul de Olt, Florin Homorean, a precizat că nu se știe data la care vor fi organizate alegeri parțiale pentru cele trei comune din județ. Cert este că au fost anunțate structurile competente, urmând a fi emisă o hotărâre în acest sens.

„Procedura nu o demarăm noi, prefectul are obligația de a înștiința Ministerul Dezvoltării, Ministerul Afacerilor Interne și Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la posturile vacante de primar, din varii motive. Noi am comunicat informațiile, mai departe hotărârea de a organiza alegeri parțiale o ia Guvernul României. În județ, sunt vacante posturile de primar din comunele Vitomirești, Vulturești și Mihăești. A fost un memorandum pe agenda Guvernului României, cu vreo două ședințe în urmă, în care s-a discutat la nivel național despre posturile vacante de primari, sunt circumscripții în care ar trebuie să se organizeze alegeri parțiale. Se vor face doar la propunerea AEP”, a spus prefectul de Olt.

Probleme sunt și la Drăghiceni, unde Ovidiu Florin Filip, primarul din comună, fost viceprimar, a fost găsit în conflict de interese administrativ de către Agenția Națională de Integritate (ANI). În calitatea de viceprimar a prelungit un contract soției sale.

Prefectul Florin Homorean spune că, în cazul comunei Drăghiceni, nu a fost emis ordinul pentru încetarea mandatului de primar pentru Florin Filip.

„La Drăghiceni a fost o constatare ANI, că nu s-au respectat regulile de integritate. S-a contestat raportul și nu își produce efectele până când nu apare o hotărâre definitivă. ANI a constatat printr-un raport că nu s-au respectat regulile de integritate, dar a fost contestat în termen și nu am emis ordinul de încetare a mandatului de primar acolo”, a adăugat prefectul.  

Cum au rămas cele trei comune fără primari aleși

La Vulturești, atribuțiile de primar au fost preluat de Ion Dumitrana, după ce Gheorghe Treanță a murit în vara anului trecut. Treanță era la cel de al șaselea mandat, dar a fost răpus de o boală nemiloasă. Potrivit unor surse din localitate, PSD l-ar pregăti pentru alegeri pe vicele Marius Treanță, fiul fostului primar.

Vitomirești a rămas fără primar ales, după ce Robert Rotea a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate. Problemele primarului Robert Rotea vin din perioada 2013-2014 când a făcut parte și din Consiliul de Administrație al liceului din comună. Inspectorii ANI l-au găsit incompatibil pentru că a ocupat în acelaşi timp funcţia de primar şi pe cea de membru al consiliului de administraţie la liceului din localitate, pierzându-și astfel mandatul.

Tot ANI a lăsat fără primar și comuna Mihăești. În vara anului 2021, primarul liberal al comunei Mihăești, Constantin Dobrița, a pierdut mandatul, după ce ANI l-a găsit incompatibil. Inspectorii de integritate au descoperit că Dobrița era și primar, dar avea și calitate într-un PFA.