Pilotul mort în urma prăbușirii avionului MIG-21 era din Caracal. Director: „Nu vedea în fața ochilor decât pilot, pilot, pilot. Era menirea lui”

Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR, mort după ce aeronava s-a prăbușit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanța, era născut la Caracal.

Acesta a fost elev al Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal, profil Matematică-Informatică, după care a urmat cariera militară.

Profesorul Liviu Mitroi, directorul Liceului „Mihai Viteazul” Caracal, a precizat că Iosif Costinel Niță și-a dorit să devină pilot, era menirea lui și s-a pregătit intens pentru acest țel.

„Este adevărat că era de la noi. A terminat în 2010, la Mate-Info, un copil foarte bun, jovial, de viață. A fost în generație cu fata unei colege de a noastră. În clasa a XII-a era înnebunit, nu vedea în fața ochilor decât pilot, pilot, pilot…Nu are în familie, din câte știu eu. Asta își dorea, aceasta era menirea lui, visul lui, să ajungă pilot. Se schimbase în clasa a XII-a, foarte responsabil, foarte hotărât să ajungă pilot. Și pe mine m-a șocat dimineață când am văzut mesajele, când am văzut poza, nu s-a schimbat foarte mult. Costi îi spuneam noi”, a spus profesorul Liviu Mitroi.

Pilotul caracalean avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

„O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul. Conducerea Ministerului Apărării îşi exprimă regretul pentru tragicul accident şi este alături de familia îndoliată a căpitanului Costinel Iosif Niță, căzut la datorie. Joi, 3 martie, în toate unităţile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie”, au transmis reprezentanții MApN.

Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei.

Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbușită a fost pierdută miercuri, 2 martie, la ora 20.00, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei.

Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor.

sursa foto:MApN