Preotul din comuna Bîrza care a accidentat mortal un adolescent, condamnat definitiv la șase ani de închisoare

Preotul din satul Braneț, comuna Bîrza-județul Olt, care a lovit mortal un adolescent de 15 ani, la începutul anului trecut, pe raza comunei Bobicești, a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare. Magistrații Curții de Apel Craiova s-au pronunțat miercuri, 2 martie. Practic, instanța a menținut soluția pronunțată de Judecătoria Balș în septembrie 2021, însă a majorat cuantumul daunelor către familia copilului.

„Tip solutie: Schimbat în parte

Solutia pe scurt: Respinge apelurile formulate inculpatul Uţoiu Negrea Florian şi de partea responsabilă civilmente S.C. Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., împotriva sentinţei penale nr. 102 pronunţate la data de 24.09.2021 de Judecătoria Balş în dosarul nr. 387/184/2021, ca nefondate. În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a C.p.p., Admite apelul formulat de părţile civile Neacşu Valentina Marilena, Neacşu Nicolae şi Neacşu Alexandru Mihai împotriva sentinţei penale nr. 102 pronunţate la data de 24.09.2021 de Judecătoria Balş în dosarul nr. 387/184/2021. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată, sub aspectul laturii penale şi civile, şi rejudecând În baza art. 67 alin. 1 C.p. rap. la art. 66 alin. 1 C.p., aplică inculpatului Uţoiu Negrea Florian pe lângă pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prev de art. 192 alin. 1,2 C. pen. cu aplicarea art. 396 alin. 10 C. proc. pen., pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevazute de art.66 alin. 1 lit. a, b, d, i Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a dreptului de a alege şi a dreptului de a conduce autovehiculele prevăzute de art. 20 din OUG nr. 195/2002) pe o perioadă de 4 (patru) ani, a cărei executare începe după executarea pedepsei principale, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. În baza art. 65 alin. 1 C. pen. raportat la art. 66 alin. 1 lit. a), b), d) şi i) C. pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a dreptului de a alege şi a dreptului de a conduce autovehiculele prevăzute de art. 20 din OUG nr. 195/2002. În temeiul art 45 alin. 1 Cp aplică, pe lângă pedeapsa principala rezultanta de 6 ani închisoare, pedeapsa complementara a interzicerii exerciţiului drepturilor prevazute de art.66 alin. 1 lit. a, b, d, i Cod penal pe o perioadă de 4 ani, care se executa conform art. 68 alin. 1 lit. c) Cod Penal. În baza art 45 alin. 5 Cp aplică pe lângă pedeapsa principala rezultanta, pedeapsa accesorie a interzicerii exercitiului drepturilor prevazute de art.66 alin. 1 lit. a, b, d, i Cod penal”, se arată în minuta magistraților Curții de Apel Craiova.

Cuantumul daunelor morale acordate părților civile au fost majorate substanțial.

„În baza art. 25 alin. 1 şi art. 397 C.p.p. rap la art. 1357 C.civ, obligă partea responsabilă civilmente S.C. Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. la plata sumei de 23.796 lei daune materiale, către părţile civile Neacşu Valentina Marilena, Neacşu Nicolae şi Neacşu Alexandru Mihai. Majorează cuantumul daunelor morale acordate părţilor civile, astfel: – de la suma de 30.000 de euro, echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii, acordată părţii civile Neacşu Alexandru prin reprezentanţi legali Neacşu Valentina Marinela, Neacşu Nicolae, la suma de 200.000 euro, care se va plăti prin echivalent in lei calculat la cursul BNR de la data plăţii efective, – de la suma de 40.000 de euro, echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii, acordată fiecăreia dintre părţile civile Neacşu Valentina Marinela şi Neacşu Nicolae, la suma de 200.000 euro, pentru fiecare dintre acestia, care se va plăti prin echivalent in lei calculat la cursul BNR de la data plăţii efective. În temeiul art. 422 Cpp rap la art. 404 alin 4 lit. a Cpp cu aplicarea art.399 alin 1 Cpp deduce din pedeapsa aplicată inculpatului în continuare durata arestării preventive, de la data de 24.09.2021 la zi. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate care nu contravin prezentei decizii penale. (…) Definitivă. Pronunţată prin punerea deciziei la dispoziţia părţilor, persoanei vătămate şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, data de 02.03.2022”, au mai decis magistrații.

Accidentul de pe raza comunei Bobicești a avut loc pe 2 ianuarie 2021. Mașina condusă de bărbatul de 57 de ani, preot în satul Braneț, l-a lovit mortal pe adolescentul de 15 ani, din comuna Bobicești, ce se deplasa alături de un prieten pe un drum din localitatea olteană. Preotul, care era băut, nu i-a observat, lovindu-l mortal pe băiatul de 15 ani.

În primă instanță, Judecătoria Balș l-a condamnat pe preotul din Braneț pentru infracţiunile de ucidere din culpă, pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge și pentru părăsirea locului accidentului ori modificarea stării locului sau ștergerea urmelor.

Pe 6 ianuarie 2021, preotul a fost arestat preventiv, iar de atunci se află în închisoare.