FOTO. Primele autobuze electrice, pe străzile Slatinei. Moț: „Transportul în comun va fi sută la sută electric, până la finalul anului”

Opt autobuze electrice au ajuns miercuri, 16 martie, la Slatina, șase dintre ele fiind deja puse în circulație pe străzile municipiului, celelalte două nefiind încă înscrise în circulație. Primăria Municipiului Slatina a accesat prin Programul Operațional Regional suma de 25 de milioane de lei din care au fost achiziționate 10 autobuze electrice, primele opt fiind deja livrate de firma producătoare. Din acest proiect, municipalitatea mai trebuie să primească alte două autobuze electrice ce sunt așteptate zilele următoare.

Fiecare autobuz ecologic este dotat cu 32 de locuri pentru pasageri, plus cel al șoferului, cu o capacitate de 80 de persoane și o rezistență la temperaturi între -25 și +45 de grade. Printr-un alt proiect derulat prin Ministerul Dezvoltării, Primăria Slatina va mai primi încă opt autobuze. Sunt 18 autobuze în total, iar transportul în comun din Slatina va fi exclusiv unul electric, până la finalului anului.

Primarul Slatinei, Emil Moț, s-a arătat încântat că acest proiect a fost finalizat, iar slătinenii au la dispoziție autobuze nepoluante, ce au fost deja puse în circulație.

„Începând de astăzi, șase autobuze electrice vor funcționa în Slatina, sunt primele de acest fel. Este un proiect mai vechi al Primăriei municipiului Slatina de care sunt mândru că l-am dus la final, l-am concretizat. Astăzi, șase autobuze intră în serviciu. Este un proiect prin care Primăria Slatina achiziționează zece autobuze electrice, de 10 metri, avem încă două aici, în curte, care nu sunt încă înmatriculate. Mâine (n. red-17 martie). vor mai veni încă două, iar peste două săptămâni vom avea 10 autobuze care vor funcționa în Slatina, pentru cetățenii din Slatina”, a spus primarul.

Printr-un alt proiect, Primăria Slatina va mai achiziționa alte opt autobuze, iar transportul în comun în municipiu va fi complet electric, până la finalul anului.

„Noi mai avem încă un proiect prin care vom mai achiziționa încă opt autobuze, mai lungi un pic, de 12 metri, tot full electric. Astfel, până la 1 decembrie, vom avea 18 autobuze în transportul în comun al municipiului Slatina. Sper ca cetățenii să fie mulțumiți și să se folosească de ele cât mai mult, pentru că sunt foarte multe mașini în Slatina. Sper să mai renunțe la mașinile personale și să se bucure de aceste  autobuze, am mers cu ele, sunt silențioase, nepoluante, aer condiționat, căldură. Când vom termina și sistemul de management al traficului vom avea și internet în ele. Din punctul meu de vedere, sunt cele mai bune  pentru a ne convinge să ne lăsăm mașinile acasă și pentru a folosi transportul în comun. Cu cele două proiecte prin care am achiziționat 18 autobuze, Slatina va avea transportul în comun sută la sută electric, până la finalul anului, este tot ce putem face în acest domeniu. Slatina este un oraș mic, nu avem nevoie de linii de troleu, a mai fost, s-a mai încercat. Cei care au făcut studiile de trafic, au stabilit clar că municipiul Slatina are nevoie doar de aceste autobuze electrice”, a adăugat Emil Moț. Primarul a fost prezent la punerea în circulație a autobuzelor electrice alături de viceprimarii Alexandru Berechet și Gigi Vîlceleanu, și city-managerul-Cristian Cismaru.

Cele 10 autobuze au fost achiziționate prin POR, proiectul fiind în valoare de 25 de milioane de lei. Celelalte opt autobuze vor fi cumpărate prin Ministerul Dezvoltării și au o valoare de 32 de milioane de lei.

Primăria Slatina a operaționalizat cele 10 stații de încărcare lentă, urmând ca în oraș să fie amplasate și stații de încărcare rapidă. Primarul Emil Moț a dat asigurări că până la finalul acestui an va fi finalizat și sistemul de management integrat al traficului.