33.000 de găini sunt ucise, după diagnosticarea unui focar de gripă aviară într-o fermă 

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat, pe 18 martie, prezența virusului gripei aviare, la păsările dintr-o fermă din localitatea Braniștea, comuna Oinacu, din județul Giurgiu. Potrivit ANSVSA, ferma are un efectiv de aproximativ 33.000 de găini ouătoare, toate urmând a fi ucise.

„Pentru a gestiona și monitoriza aplicarea măsurilor în focar, la ședinta CLCB a participat și o delegație din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) formată din președintele dr. Alexandru Bociu, vicepreședintele dr. Dănuț Păle și directorii generali ai direcțiilor generale Sănătatea și Bunăstarea Animalelor și Control Oficial. La nivelul exploatației infectate au fost impuse restricții de mișcare a păsărilor, persoanelor, mijloacelor de transport și furajelor. Întregul efectiv de păsări va fi eutanasiat, subprodusele rezultate împreună cu ouăle reţinute oficial, cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie vor fi distruse prin neutralizare, conform prevederilor legale, astfel încât să se evite orice risc de răspândire a virusului. Ulterior, întreaga suprafață a exploatației va fi dezinfectată”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

În jurul focarului s-au delimitat o zonă de protecţie pe o rază de trei km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km. În aceste zone restricțiile vor fi menținute minimum 30 de zile.

sursa foto: madr.ro