Peste 500.000 de tablete de iodură de potasiu au ajuns la DSP Olt

DSP Olt a primit vineri, 25 martie, 564.307 de tablete de iodura de potasiu, însă reprezentanții instituției nu au precizat cum se va face distribuția în rândul populației. Autoritățile au solicitat reluarea producției de tablete de iodură de potasiu, după izbucnirea conflictului militar din Ucraina, încercându-se protejarea populației în cazul apariției unui incident nuclear.

Iodura de potasiu este utilizată în cazul unor accidente nucleare pentru a fi prevenită absorbția de iod radioactiv, însă autoritățile au avertizat că tratamentul trebuie să fie aplicat în funcție de vârstă, în special la copii și femei gravide.

Potrivit Ministerului Sănătății, iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore.

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

sursa foto: facebook Ministerul Sănătății