Aglomerație la cabinetele medicilor de familie și pe Secția de Pediatrie a Spitalului Slatina. Doctor: Au febră mare, nu cedează cu nimic

Este aglomerație la cabinetele medicilor de familie din Olt, în această perioadă, din cauza virozelor și a gripei. Medicul Mihai Ungureanu, președintele Asociaţiei medicilor de familie Olt, spune că adresabilitatea a crescut considerabil. Cei mai afectați sunt copiii, care acuză febră mare, ce nu cedează la antitermice. Totodată, pediatrii de la Spitalul Județean de Urgență Slatina au ajuns să vadă și câte 80 de copii, în 24 de ore. Cei cu stare proastă sunt testați pentru gripă, iar multe teste se pozitivează.

Medicul Mihai Ungureanu a precizat că micuții fac febră mare și resimt o stare accentuată de oboseală.

„Avem mulți pacienți care se prezintă la cabinet, sunt foarte multe viroze și cazuri de gripă. Avem foarte mulți copii, dar și adulți, sunt forme destul de urâte, durează perioada de recuperare. Fac febră mare, nu cedează la nimic, acest lucru arată că este încărcătură virală destul de mare și organismul luptă. Perioada cu febră durează între 3-5 zile, la cei mai mulți până în trei zile, apoi încep să resimtă starea de oboseală. Acolo unde febra trece peste 39 de grade, trimitem pacienții să se testeze pentru gripă, eu am doi pacienți confirmați cu virus gripal A la clinici private. Înainte aveam unul-doi pacienți cu viroză pe zi, acum avem cinci-șase, în rândul copiilor sunt probleme mai mari. Pacienți cu COVID nu am mai avut, avem doar viroză și gripă. Am avut un singur caz COVID, dar la începutul lunii”, a spus medicul Mihai Ungureanu.

Doctorul spune că au apărut atât de multe cazuri de viroze și gripă pentru că s-a renunțat brusc la mască. Totodată, schimbările climatice au favorizat circulația unor virusuri.

„Au apărut atât de multe cazuri de gripă și viroză pentru că s-a dat drumul la mască, ar fi trebuit să se mai aștepte măcar două săptămâni, dacă nu până la finalul lunii martie, pentru că au fost și schimbările climatice, a favorizat transmiterea. Când s-a dat drumul, s-au dus în supermarket-uri, în zone aglomerate și automat s-a transmis”, a adăugat medicul.

Doctorul Mihai Ungureanu recomandă administrarea Vitaminei C în această perioadă, pentru stimularea imunității. Totodată, cere prudență pentru administrarea antibioticelor.

„Trebuie stimulată imunitatea foarte mult, Vitamina C pe orice cale, și atunci când face febră sau se simte rău, să stea acasă, să ne anunțe, hidratare cât mai intensă și antitermice. Nu este nevoie de antibiotic, trebuie răbdare două-trei zile, dacă nu scade febra atunci se dă antibiotic, după a treia zi”, a conchis medicul Mihai Ungureanu.

Secția de Pediatrie de la Spitalul Slatina, luată cu asalt

Este aglomerație mare și la Secția Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, unde în 24 de ore sunt văzuți aproximativ 70-80 de copii. Peste zi, în intervalul orar 8.00-20.00, părinții se pot prezenta cu copiii la UPU Pediatrie. După ora 20.00, consultațiile sunt făcute la Camera de Gradă, de către medicul pediatru de gardă.

„Secția nu este încă la capacitate maximă, pentru că avem și locurile de COVID, dar adresabilitatea a crescut foarte mult. Ne ajută foarte mult medicii de la UPU Pediatrie, unde ajung toți copiii care vin peste zi. Adresabilitatea a crescut foarte mult, ca înainte de pandemie. De exemplu, pe o gardă, avem 20-30 de consultații pe noapte, iar la UPU Pediatrie avem între 40-50 pe zi. UPU Pediatrie funcționează în intervalul 8.00-20.00, după această oră vin la camera de Gardă, unde mai sunt văzuți alți 20-30 de copii pe noapte. Copiii vin cu viroze, cu gripă, testăm ce se internează sau cei cu stare proastă, cu simptome, se pozitivează, cu virus gripal A. Copiii vin cu febră mare, cu stare proastă, cu frison, cu lipsa poftei de mâncare, dureri musculare. Trebuie să evităm un pic aglomerațiile, părinții să nu-i mai ducă pe copii în colectivitate. Masca ne-a protejat timp de doi ani de toate virozele, dar ne-a scăzut și imunitatea. În anii trecuți, noi aveam în februarie gripă, ne întindeam pe mai multe secții ca să putem trata copiii cu gripă. Acum s-au dat măștile jos, am luat-o cu gripa în martie. Anul trecut nu au fost cazuri. Medicamente avem, avem tot ce ne trebuie, avem antibiotice, antitermice, aerosoli”, a spus șefa Secției de Pediatrie de la Spitalul Slatina, medicul Diana Mihăiță.