FOTO. Un cioban de la Oporelu, cu miei în Târgul de la Slatina. „Cred că anul viitor românii nu vor mai mânca miel. Prețul cerealelor a crescut enorm”

Marin Pleșa, cioban de la Oporelu, a venit joi, 21 aprilie, cu miei în Târgul de la Slatina, ce este organizat la fostul Abator Strehareți. Crescătorul vinde cu 35 de lei kilogramul de miel tăiat și cu 23 de lei kilogramul de miel în viu. Spune că mielul este mai scump cu câțiva lei ca anul trecut. 

 „Vindem mielul cu 35 de lei kilogramul tăiat și 23 în viu, în supermarket este cu peste 50 de lei kilogramul, tot mai rentabil este să-l ia de la noi. Avem cerere în acest an. Venim și zilele următoare, cât este deschis târgul. Este puțin mai scump ca anul trecut, când l-am dat cu 25-27 de lei kilogramul. Mulțumim DSVSA Olt și Primăriei Slatina că au deschis târgul și este liniște și ordine”, a spus Marin Pleșa.

Marin Pleșa are în prezent 800 de oi și 700 de capre pe care le crește la Oporelu. Este crescător din tată-n fiu și spune că românii nu vor mai mânca miel anul viitor din cauza creșterii exagerat a prețului la cereale.

Totodată, crescătorii se confruntă cu o criză a forței de muncă. Nu mai găsesc ciobani care să le îngrijească animalele.

„În condițiile prețului la cereale de acum, nu scoatem investiția. La anul, cred că românii nu vor mai mânca miel, pentru că prețul cerealelor a crescut mult. Nu o să mai mâncăm brânză de oi, din cauza forței de muncă. Nu mai găsești cioban. Îl angajezi azi și pleacă mâine, îi dai salariu pe lună, mâncare băutură, țigări și tot pleacă”, a spus Marian Pleșa.

În Centrul pentru sacrificarea mieilor de la fostul Abator Strehareți din Slatina mai vindea miei  și un comerciant din Slatina, prețul practicat de acesta fiind tot de 35 de lei pentru un kilogram de miel tăiat.

Centrul pentru sacrificarea mieilor de la fostul Abator Strehareți din Slatina va funcționa după următorul program: joi, vineri (20-22 aprilie) – în intervalul orar 8.00-17.00, iar sâmbătă, 23 aprilie, în intervalul orar 9.00-13.00.

Potrivit Primăriei Slatina, se permite doar accesul crescătorilor de ovine și caprine de pe aria județului Olt.

Marin Pleșa, crescător de la Oporelu, județul Olt