A început repopularea fermei de suine din Ipotești. Porcii santinelă au rămas sănătoși

Reprezentanții DSVSA Olt au precizat joi, 26 mai, că a început repopularea fermei de suine de la Ipotești, după ce s-a făcut testarea cu porci santinelă. Potrivit legislației în vigoare, doi porci santinelă sunt introduși în fermă, unde rămân pentru o perioadă de cel puțin 45 de zile, ulterior fiind prelevate probe de sânge. Pentru că niciun porc nu a produs anticorpi contra virusului pestei porcine africane, se poate realiza repopularea completă a exploatației și sunt ridicate restricțiile.

În aceste condiții, specialiștii DSVSA Olt le permit administratorilor fermei de la Ipotești să o redeschidă, la mai bine de zece luni de la izbucnirea focarului de pestă porcină africană.

Ferma de porci de la Ipotești a fost lovită din nou de pesta porcină africană, în august 2021. Toți porcii din exploatație, aproape 30.000, au fost uciși, după ce a fost confirmat un focar de pestă porcină africană. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat suspiciunea autorităților din Olt, pe 19 august, fiind emis buletinul de analiză.

Pe parcursul anului trecut, au fost afectate de pesta porcină africană patru ferme, fiind uciși peste 100.000 de suine, după cum urmează:
-ferma de la Tufeni, unde au fost omorâți cei mai mulți porci din Olt, 37.500 capete;
-ferma Constantinești-Scornicești, cu peste 1.600 de porci uciși.
– Negreni -Scornicești – 31.000.
-Ipotești – 30.000 de porci.

Potrivit reprezentanților DSVSA Olt, la nivelul județului nu mai sunt focare de pestă porcină africană.