DSP Olt, despre scandalul „Minulescu”: Nu s-au întrunit criteriile pentru toxiinfecție alimentară, conform definiției de caz

Reprezentanții DSP Olt au finalizat ancheta epidemiologică în scandalul de la Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina, unde 23 de elevi au ajuns la UPU Slatina, acuzând stări de rău.  Potrivit DSP Olt nu a fost vorba despre o toxiinfecție alimentară, nefiind întrunite criteriile, conform definiției de caz.

„Din analiza datelor clinice, paraclinice și starea de portaj a personalului deservent (n. red. – numărul de bacterii ce colonizează o anumită regiune) și condițiile igienico-sanitare reiese că nu se întrunesc criteriile toxiinfecției alimentare, conform definiției de caz. Dar prezența semnelor clinice, coroborate cu testele de salubritate neconforme, aveam acolo și o probă necorespunzătoare de apă pentru parametrul clor, se constituie un cumul de factori. Toate acestea au dus la evenimentul de sănătate. Din punct de vedere epidemiologic, evenimentul a fost generat de agenți microbieni. Ancheta este închisă din 3 iunie”, au declarat reprezentanții DSP Olt.

Potrivit sursei citate, în perioada 24-25 mai 2022, 23 de elevi de la Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina s-au prezentat în Serviciile UPU și Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, cu vârste cuprinse între 6-18 ani, cu simptomatologie digestivă, greață, vărsături, scaune diareice, cefalee, frisoane, dureri abdominale, din care s-au internat 15 persoane, 11 în Secția Boli Infecțioase și patru în Secția Pediatrie, ocazie cu care s-a declanșat ancheta epidemiologică.

În urma scandalului, directorul Liceului „Ion Minulescu” Slatina, profesorul Christian Ionescu, a demisionat. Acesta ar putea să revină asupra deciziei și să rămână în continuare pe post.