Peste 1.300 de elevi din Olt nu s-au înscris la Bacalaureat. Sunt de la licee tehnologice din Caracal, Drăgănești și Izvoarele

3.507 elevi din județul Olt au terminat clasele a XII și a XIII-a, iar dintre aceștia 2.136 s-au înscris la Bacalaureat. Rezultă o diferență de 1.371 de elevi, din promoția actuală, ce nu vor susține Examenul maturității.

Inspectorul adjunct al ISJ Olt, profesorul Victor Iacobescu, a precizat că elevii sunt de la liceele tehnologice din Caracal, Drăgănești-Olt și Izvoarele. Grav este că numărul elevilor ce susțin Bacalaureatul este în scădere față de anul trecut, când au fost 2.575 de copii înscriși, numărul elevilor din promoție fiind similar cu cel din 2022.

„Am avut 3.507 elevi în clasele a XII-a și a XIII-a, la Bacalaureat s-au înscris, din promoția curentă, 2.136 de elevi, iar 275 sunt din promoția anterioară, adică 2.411 elevi susțin examenul, în această perioadă. După prima zi a Examenului de Bacalaureat, au lipsit 27 de elevi, cu precizarea că puteau să vină în următoarele zile. Avem aproximativ 1.400 de elevi din promoția curentă care nu susțin Bacalaureatul, aceștia provin de la trei licee: Liceul Tehnologic Izvoarele, Liceul Tehnologic Constantin Filipescu Caracal și Liceul Tehnologic Drăgănești-Olt. Fac următoarea precizare, conform metodologiei, dacă într-un an nu sunt măcar doi elevi care să fi luat Bacalaureatul la una dintre aceste unități de învățământ, anul următor, liceul respectiv nu primește clasă de liceu, ci de profesională. În timp, aceste licee și-au putut face clase doar la seral. Anul trecut, am avut 2.575 de elevi care s-au înscris la Bacalaureat, și erau tot peste 3.000 de elevi înscriși, a spus profesorul Victor Iacobescu.

Probele de evaluare a competențelor:
6 – 8 iunie: Proba A – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
8 – 9 iunie: Proba B – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
8 – 10 iunie: Proba D – evaluarea competențelor digitale;
14 – 16 iunie: Proba C – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ). În cazul în care nu există cadre didactice de specialitate în unitatea respectivă de învăţământ, care pot fi desemnate în comisia de bacalaureat de evaluare a competențelor lingvistice și digitale sau acestea se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte școli.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie 2022, probele scrise:
-20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă;
– 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă;
– 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă;
-23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă;
– 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00;
– 28-30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor;
– 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale.

Se consideră promovat absolventul de liceu care îndeplinește următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, toate probele scrise și a primit cel puțin nota 5 la fiecare dintre probe, iar media minimă este 6.

sursa foto: facebook Liceul Liceul Tehnologic „Constantin Filipescu” Caracal